Harry van de Pol is inspirator, trainer en coach om mensen van binnenuit te helpen hun luistervaardigheid te verbeteren. Vaak luistert hij vooral goed naar mensen, in Bij Jorieke praatte hij vooral zelf: over de essentie van luisteren, luisteren naar je innerlijke stem en hoe je kunt luisteren met gevoel.

“Als je luistert en een open houding hebt, dan nodig je mensen aan tevoorschijn te komen. Het kan zelfs onweerstaanbaar zijn om tevoorschijn te komen als iemand echt luistert. God vraagt dit letterlijk van mensen: Waar ben je? Dat is een uitnodiging om tevoorschijn te komen. Mensen hadden zich verstopt en schortjes gemaakt. Wat we allemaal in ons leven mogen ontdekken, is dat we er echt mogen zijn en er niks zo bevrijdend en vreugdevol is om dat te ervaren in je leven.”

“Achteraf denken mensen wel eens: Waarom heb ik dat gedaan? Want er zijn vaak goede redenen om je te verstoppen. Als mens kun je goed luisteren; dat zit in ons allemaal! Je bent één en al sensor dus je hebt veel aanleg. Vervolgens zijn er een aantal principes hoe je dit nog beter kan toepassen. Om te beginnen is het zo dat hoe beter je naar jezelf kunt luisteren des te beter je kunt luisteren naar een ander. Toen ik dat voor het eerst opschreef wist ik nog niet hoe waar het was.”

“Luisteren levert ons veel op. Als je altijd op dezelfde plek wilt blijven en de wereld en jezelf wilt houden waar die is, luister dan vooral niet. Maar als je het leuk vind om op nieuwe plekken te komen is het de moeite waard om je te laten uitnodigen in iemand binnenwereld. Waar die verhalen van andere je brengen, dat vind ik heel leuk want zo kom je op allerlei nieuwe plekken en daar leer je ontzettend veel. Luisteren begint bij ruimte geven. Soms is daar stilte bij nodig, laat het maar even drie seconden stil zijn, geeft niks.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Afbeelding: Unsplash.com