Afgelopen weekend stond roepingenzondag op de katholieke agenda. Deze dag staat voor de katholieke kerk in het teken van, je raadt het al, je roeping. Veel mensen vinden dat een lastig onderwerp, want hoe weet je nu wat Gods roeping voor jouw leven is? Deze vraag stelde Youri in De Nieuwe Morgen ook aan Elsa Schaddelee, ondernemer en schrijfster van het boek Geroepen Voor Gods Plan Met Jou.

Het gaat niet om wat je doet

Hoe weet je wat Gods plan met jouw leven is? Dat is een vraag waar Elsa in haar eigen leven veel mee bezig is. In haar eigen zoektocht naar antwoorden ontdekte ze dat het eigenlijk helemaal niet gaat over wat ze doet: “Het gaat veel meer over mijn identiteit en mijn relatie met Jezus. Ik ging zoeken naar wat mijn kern is; wie ben ik en hoe kan ik van daaruit dienen?”

Ontdekken wie je bent, is een heel proces. Dat proces ging Elsa samen met Jezus aan. Bijbellezen en bidden hielpen haar daarbij, maar ook praten met de mensen om haar heen. Zo besloot ze om met een coach te praten over hoe ze in elkaar zit. Vervolgens mocht ze gaan ontdekken op welke manier ze een verschil kan maken en iets kan betekenen voor de mensen om haar heen.

Niet alleen in de kerk

Lange tijd dacht Elsa dat een roeping alleen was voor werk in de kerk. Nu gelooft ze dat dit veel breder gaat: “Ik denk dat God op heel veel verschillende vlakken mensen roept om te dienen. Of dat nu als ondernemer, in de media of in de zorg is. Al die plekken zijn nodig en God wil overal Zijn licht laten schijnen. Daarom maakte Hij ons zo divers. Door gewoon uit te leven wie jij bent, mag je een licht zijn op de plek waar God je brengt.”

Een populair Bijbelverhaal bij dit thema is het verhaal van David. Op jonge leeftijd werd hij gezalfd als koning. Maar daarna moest hij twintig jaar wachten voordat hij daadwerkelijk Koning werd. Na zijn zalving ging hij gewoon weer terug naar de schapen. Daar werkte hij, totdat zijn vader hem op pad stuurde. David diende simpelweg op de plek waar hij was, totdat God hem riep voor een nieuw seizoen. Voor Elsa is dit een inspirerende houding: “Ik vind dat iets heel moois om in mijn eigen leven toe te passen. Om te dienen op de plek waar ik nu ben, totdat God me roept om verder te gaan.”

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren:

 

Beeld: Linda Roelofs