In een eerlijke en kwetsbare blog Een Meisje Onderweg deelt Erika Pors wat er tot nu toe in haar leven gebeurd is en dan ook vooral de schaduwkant van dat leven. Wat single zijn met haar doet, depressie, hoogbegaafd zijn, overspannenheid, en welke levenslessen ze probeert toe te passen. Woensdag vertelde ze over deze dingen in Bij Jorieke. “Ik zal nooit zeggen dat single zijn een bewuste keuze is, maar niet trouwen op mijn twintigste wel.”

Gemis, maar niets mis

Veel singles, zo ook Erika, krijgt regelmatig de vraag: Hoe kan het dat je nog single bent? “Dat is meestal zo lief bedoeld, omdat mensen je een leuk mens vinden. En dat vind ik zelf inmiddels ook. Maar ik heb er geen antwoord op.”

Tegelijkertijd bestaat er vaak een bepaald beeld van hoe iemand leven hoort te verlopen. “Zeker in de wereld waar ik uit kom. Als het niet lukt iemand te vinden, is het dan ook meteen mislukt? De mens is geschapen om niet alleen te zijn. En de meeste mensen hebben het verlangen om het leven met een partner te delen, maar niet iedereen. Dat is één deel. Het idee dat je wordt geboren om te trouwen en kinderen te krijgen klopt gewoon niet. Je wordt geboren om God te vereren, en dat kan op veel verschillende manieren. Ik voel het gemis ook wel, maar in de volle overtuiging dat er niet iets mis is.”

“Waar zie je jezelf over vijf jaar? Die vraag beantwoord ik niet meer, want het interesseert me niet. Ik wil doen waar ik gelukkig van wordt. Wat vind je leuk en waarin wil je groeien? Dat vind ik veel belangrijker vragen. Het leven houdt niet op na je veertigste. Dat idee zit misschien in je hoofd, maar slaat eigenlijk nergens op!”

Schaduwkant

Erika schrijft in één van haar blogs dat ze meer geneigd is naar de schaduwkant dan naar de zonzijde van het leven te kijken. “Ik denk dat ik in mijzelf sneller de neiging heb verdrietig in een hoekje te zitten. Ik herpak me dan altijd wel, want ik ben ook wel optimistisch. Maar ik ben minder optimistisch van binnen, en vooral over mezelf.” Maar je slecht voelen is ook oké. “Pijn, verdriet, moeilijke dingen… daar houden we gewoon niet zo van. We leven in een maakbare samenleving, en daar is geen plek voor tegenslag. Helemaal in deze tijd: Je mag best treuren om wat er niet is, maar probeer wel weer op te staan en te kijken naar wat er wel is.”

Erika is overspannen en depressief geweest. “Ik heb daardoor leren luisteren naar mijn lijf. Dat blijft lastig; ik moet nog altijd stilstaan bij wat mijn lichaam voor signaal afgeeft. Dat zit bij mij niet ingebakken, en moet ik bewust blijven doen. Ik deed heel veel dingen waar ik weinig energie van kreeg.” Ze zegde haar baan op in 2016 en ging op zoek naar ‘wat dan wel.’

Luister hier het hele gesprek met Erika Pors terug:

Beeld: Facebookpagina Erika Pors