Het beeld in onze maatschappij is dat je minder meetelt, als je ouder wordt. Terwijl elk mens van grote betekenis is, zegt contextueel therapeut Hans Groeneboer. In Bij Jorieke vertelt hij over de rol van ouderen, hun plek in de maatschappij en welke verantwoordelijkheden ze op zich kunnen nemen. “Ieder mens heeft in dit leven grote betekenis.”

“Een bekend gezegde is: iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Hans denkt dat er wel een kern van waarheid in zit. Volgens het beeld van onze maatschappij tel je dan minder mee. “Werk je niet, dan ben je niet van betekenis”, schetst hij het beeld. “We moeten functioneel zijn en economische waarde toevoegen. Terwijl dat natuurlijk een grote leugen is. Ieder mens heeft in dit leven grote betekenis. Dat kan functioneel, maar ook relationeel zijn.”

Wijsheid

Ouder worden brengt ook wijsheid met zich mee, vertelt Hans. De vrucht van het ouder worden noemt hij dat. “Je wordt genadiger, barmhartiger, begrijpt dingen meer en je hebt je hebt meer levenservaring.”

Dat heeft ook met introspectie te maken: “Kan je ook naar jezelf kijken en zelf zien dat je geen perfect mens bent? Je eigen mislukkingen onder ogen zien? Met daarbij het besef dat je zelf ook genade en barmhartigheid nodig hebt gehad. Als je je dat realiseert, is het ook makkelijker om dat aan een ander te geven.”

Zelfbeeld

Naast het beeld van de maatschappij over ouderen, kunnen ouderen ook hun eigen zelfbeeld in de weg hebben zitten. “Door bijvoorbeeld te denken dat ze niet zo belangrijk zijn of niets meer in te brengen hebben. En zich dan wat gemakkelijker terugtrekken.”

Een vraag aan zichzelf kan dan zijn: hoe kan ik nou nog van betekenis zijn? “Terwijl ik denk: als je op het moment zelf overtuigd bent dat je nog iets kan toevoegen en betekenis kan hebben, dan wordt je ook veel zichtbaarder.”

Beeld: Unsplash