Mirjam van der Vegt kennen we als stiltecoach, maar ze schreef ook een boek over overvloedig leven. Wat is werkelijke overvloed en wanneer heb je voldoende? “Het zit in ons DNA om bang te zijn voor tekort”, vertelt Mirjam maandag in Bij Jorieke. “Ik denk dat dit komt omdat we niet verbonden zijn met onze Schepper die ons overvloed geeft.”

Piekeren

“Het merendeel van onze tijd zijn we aan het piekeren en aan het denken hoe we onze tekorten kunnen oplossen”, vertelt Mirjam van der Vegt bij GrootNieuws Radio. “Vaak wordt gedacht dat dit komt uit de tijd dat mensen jagers en verzamelaars waren. Maar ik denk dat het verder teruggaat. We willen verbonden met God zijn. Een gevoel van tekort uit zich in de gedachte dat we te weinig hebben, te weinig bezitten en bang zijn om spullen of status te verliezen.”

Genoeg

“Onze zoektocht naar overvloed heeft er vaak mee te maken dat je genoeg hebt. Dat je genoeg geld hebt om een huis te kopen, op vakantie te gaan en minder te werken zodat je bij familie kan zijn. Onze zoektocht naar overvloed gaat heel erg over genoeg geld, zelfkennis en vrede. Alle zoektochten mogen er zijn, zowel de materiele als de geestelijke”, stelt Mirjam.

Overvloed

“Ik denk dat het God is die ons overvloed wil geven, ook de materiele overvloed. Heel vaak schrikken mensen daarvan, ze denken: we krijgen het welvaartsevangelie. Maar het is wel zo als je ontdekt dat degene die alle overvloed heeft, zich wil verbinden met jou, dat er vanuit daar wel iets gebeurt. Ik ga veel minder verkrampt om met overvloed en ik ervaar ook meer overvloed. In mijn eigen leven is ook meer overvloed gekomen.”

Het hele gesprek met Mirjam van der Vegt kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Overvloed’ kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Groot Nieuws Radio