Nu de examens achter de rug zijn, breekt er voor veel leerlingen een tijd van ontspanning aan. Ga je dan liever lekker luieren op het strand of steek je liever de handen uit de mouwen? Theunis Sjoerd Elzinga, trainer bij World Servants, kiest liever voor dat laatste. “Ik ben een dienstbare vakantieganger.”

Teruggeven

De organisatie World Servants neemt jongeren drie weken mee naar een ontwikkelingsland om te werken aan klaslokalen, klinieken of woningen. “Ik denk dat het belangrijk is om een stukje van alles wat we gekregen hebben, terug te geven aan anderen”, vertelt Theunis Sjoerd bij Groot Nieuws Radio.

“Maar tegelijkertijd wil ik jongeren uit Nederland laten zien dat de wereld een stuk groter is dan Nederland. Door samen te bouwen met mensen en jongeren uit die gemeenschap kom je met elkaar in gesprek. Je zit ‘s avonds bij het kampvuur en ‘s zondags samen in de kerk”, vertelt Theunis Sjoerd bij Groot Nieuws Radio.”

Talenten

Maar ook voor de jongeren zelf is zo’n reis waardevol. “We zien bij jongeren dat het echt veel losmaakt. Ze geven aan dat ze na zo’n reis duurzamer consumeren, dat ze hun talenten ontdekt hebben, dat ze met die talenten aan de slag kunnen gaan in Nederland, ze maken andere keuzes voor de toekomst qua school of werk of ze krijgen meer zelfvertrouwen.”

Theunis Sjoerd wil graag duidelijk maken dat er een groot verschil zit tussen weeshuistoerisme en andere werkvakanties. Op het weeshuistoerisme is afgelopen jaren veel kritiek gekomen. “Daar werk je met extreem kwetsbare kinderen voor vaak korte periodes. En er zit best wel een commercieel model achter veel weeshuizen. En daarom werken wij nooit in weeshuizen.”

Het hele gesprek met Theunis Sjoerd Elzinga kun je hier terugluisteren.

Beeld: World Servants