Vriendschap, zo luidde het thema tijdens de laatste aflevering van Bij Jorieke dit seizoen. De verrassingsgast was niemand minder dan haar beste vriendin Joanne van der Giessen.

Joanne kwam praten over het thema vriendschap, geestelijke reisgenoten en vertelde waarom bidden in haar leven een belangrijke plaats in neemt.

“Vriendschap heb je in allerlei soorten”, zegt Joanne, die een rol van geestelijke reisgenoot vervulde toen Jorieke schreef aan het boek ‘Verlangen naar vrijheid’. “Zo kan je met elkaar leuke dingen doen. Maar als je een geestelijke reisgenoot van elkaar bent, dan kan je nog meer de diepte in met elkaar. Dan kan je elkaar nog meer aanmoedigen: kom op, hou vol en ga door op die weg.”

Dat begint in je eigen leven met God, vertelt ze. “Dat je de Heilige Geest toelaat om jou te laten scherpen. Ik denk dat het in die houding begint. En van daaruit kun je ook steeds meer in volwassenheid leren om dat met iemand anders te gaan doen.”

Gebed

Ze houdt zich veel bezig met gebed. Dat leerde ze op een andere manier kennen dan uit haar jeugd. “Twee oudere dames uit een gebedshuis wakkerden het vuurtje bij me aan. Ik zag wat er bij ze gebeurden als ze gingen bidden, God verhoorde dingen en er gebeurden dingen om hen heen. Blijkbaar is er nog heel wat te ontdekken, dacht ik.”

“Wat ik ontdekt heb, is dat gebed heel levendig is. Dat je niet alleen zelf aan het woord bent of iets van God ontvangt, maar dat God daadwerkelijk beweegt op ons gebed en ons wil gebruiken om dingen in beweging te zetten.”

Beluister de uitzending terug:

De komende drie weken is van maandag tot donderdag Zin in de Zomer te horen, gepresenteerd door Eunice Nahuis.

Beeld: Pixabay