Op een hele praktische manier warme uitdelen, dat is de missie van het Leger des Heils voor deze winter. Ze doen dat door in speciale Warme Kamers mensen warmte en gezelschap te bieden. Anita Kamperman, Kapitein bij Het Leger des Heils, is te gast in De Lunchroom en vertelt meer over het initiatief.

Een grote groep Nederlanders heeft, vanwege de stijgende energieprijzen, zorgen om hun financiële situatie. Als gevolg daarvan durven ze de verwarming haast niet aan te zetten. Die groep wil het Leger des Heils een warm alternatief bieden: “We hebben de openingstijden van onze buurthuiskamers verruimd. Ook hebben we andere organisaties gevraagd om de deuren van hun gebouwen open te zetten en een warme kamer aan te bieden.”

Samen met andere organisaties

Meer dan honderd buurthuiskamers heeft het Leger des Heils door het hele land. Dat zijn unieke plekken waar iedereen welkom is voor ontmoeting, een kop koffie of een warme maaltijd. Door deze kamers open te stellen, gaan ze de strijd aan tegen eenzaamheid.

Maar niet op elke plaats in Nederland is zo’n Buurthuiskamer. Daarom riep het Leger des Heils de hulp in van andere organisaties. De reacties waren hartverwarmend, vertelt Anita: “De PKN heeft gereageerd, alleen al in Amsterdam zijn er 21 kerkgebouwen die hun deuren openen. Ook de bibliotheken doen allemaal mee. Daarmee zijn er al zevenhonderd extra plekken in Nederland waar je straks ook een warm plekje kunt zoeken. Ook scholen hebben een toezegging gedaan. Het is prachtig om te zien hoeveel reacties we krijgen!”

Wie zijn er welkom?

In de Warme Kamers is iedereen welkom. Je bent welkom om een deel van de dag door te brengen en gezelligheid te ervaren. Maar ook wanneer je als ZZP’er of scholier thuis in de kou moet werken: “Kom dan bij ons een warme plek zoeken!” nodigt Anita uit.

Ze kan zich ook voorstellen dat schaamte mensen tegenhoudt: “Als je worstelt met financiële problemen, moet je toch altijd voor jezelf een drempel over. Maar ik zou willen zeggen: ‘Doe dat alsjeblieft!’ Het is niet fijn om in een koud huis te zitten.”

Voor de eigen rekening

Natuurlijk zijn er ook voor een Warme Kamer hoge energiekosten. Die komen bij het Leger des Heils en de meewerkende organisaties te liggen. Toch laten ze zich daar niet door tegenhouden: “We zijn op dit moment in gesprek met de overheid om te kijken of we een tegemoetkoming kunnen verwachten. Maar we laten het antwoord niet afhankelijk zijn van deze actie. We gaan gewoon open!”

Daarnaast klinkt nog steeds de oproep naar bedrijven om ook een ruimte open te stellen. Wil je daar meer over weten? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/warmekamers

Luister hier het hele gesprek terug:

Beeld: Legers des Heils