De dertienjarige Luuk Biersteker uit Veenendaal legde net als presentator Laurens van de Kraats veertig dagen zijn smartphone aan de kant. “Ik begon een beetje verslaafd te worden.”

Dit weekend komt een einde aan de veertigdagentijd. In de uitzending van De Nieuwe Morgen evalueerden Laurens en Luuk alvast hun bevindingen.

“Ik begon een beetje verslaafd te worden”, vertelt Luuk over zijn beweegredenen. Hij verruilde zijn smartphone voor een exemplaar waar hij alleen mee kon bellen of sms’en. “Het kostte me steeds meer moeite om mijn smartphone weg te leggen.”

Met onderstaand bericht kondigde hij op Instagram zijn pauze aan:

Zijn moeder vond het leuk, zegt hij. “Ze vond het een goeie stap.” Bijkomend voordeel: hij had thuis meer tijd om te helpen met koken.

Het was eerst even wennen, zegt Luuk. Hij maakte veel gebruik van Facebook, Instagram, Snapchat en speelde vaak spelletjes op zijn telefoon. “Na veertig dagen zie je dat je apps zoals Facebook en Instagram helemaal niet nodig hebt.”

Tijd

Ook Laurens ervaart dat hij meer tijd kreeg. “Ineens kan je alles doen. Ik merkte dat ik meer ruimte had om een klein gesprekje met mensen aan te knopen, bijvoorbeeld in de pauze of bij de kassa. Daarvoor greep ik altijd naar de telefoon.”

Ook merkt hij dat hij rustiger is geworden in zijn hoofd. “Ik geloof ook dat God in die rust en stilte meer de ruimte krijgt. Dat heb ik ook ervaren, ik was de rest van de dag meer op God gericht. Dat vind ik iets waardevols om mee te nemen uit de afgelopen tijd.”

En nu?

Inmiddels heeft Luuk zijn telefoon weer aangezet. Er kwamen 400 app-berichten tevoorschijn. “Ik heb gelijk een paar spelletjes verwijderd”, zegt hij. “Weg met die rotzooi.” Hij heeft met zichzelf afgesproken om zijn telefoon vaker weg te leggen.

Foto: Luuk met de oude Nokia en zijn smartphone. 

In de uitzending zette Laurens zijn smartphone weer aan. Het resultaat: 1303 appberichten en 187 mailtjes.

Het gaat hem niet lukken om overdag zijn telefoon weg te leggen, wel verbant hij de smartphone uit zijn slaapkamer: er komt weer een oldskool wekker naast zijn bed. Ook verwijdert hij zijn Mail-app van zijn telefoon.

Beluister de hele uitzending:

Beeld: Unsplash