We zeggen het soms heel makkelijk: je moet het loslaten. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Lydia Zimmer stopte afgelopen zomer met zingen nadat ze last kreeg van een burn-out. “Ik zag soms zo tegen concerten op dat ik in de nacht wakker werd en dacht: Heer, help me. geef me kracht voor het concert van morgen.” Hoe heeft Lydia het loslaten ervaren? Ze praat erover in Bij Jorieke.

“Het begon eigenlijk toen ik in gesprek was met mijn oudste broer. Hij heeft een zware burn-out gehad en hij kwam na die tijd zo mooi tot bloei. Dat vond ik zo mooi om te zien omdat ik wist dat hij het heel zwaar heeft gehad. Ik vroeg aan hem hoe hij dit gedaan had. Hij zei toen: ik heb alles losgelaten. Dat kwam bij mij binnen als een bom en ik dacht gelijk: dat moet ik ook doen. Ik heb dit met mijn man Marcel besproken en hij zei ook: dat moet je doen. Ik wilde graag alles loslaten om weer met een lege pagina te beginnen.”

Plan

“In de dagen daarna werd mijn besluit om alles los te laten op allerlei manieren bevestigd. Ik las dan iets over loslaten, maar hoorde er ook over in de kerk. Het waren voor mij allemaal tekenen dat ook God dit een goed plan vond voor mij. Het loslaten heeft mij dingen laten zien die ik niet verwacht had.”

Eye-opener

Van sommige dingen kreeg ik een knoop in mijn maag, bijvoorbeeld voor het optreden op Opwekking. Ik heb toen gekozen om daar mee te stoppen. Het was een eye-opener voor mezelf dat er een stuk onzekerheid naar boven kwam. Het is namelijk nooit mijn doel geweest om op een podium te staan voor mijn eigen eer. Door wat ik op het podium kon doen gaf mij een stuk identiteit, en dat was juist het gene wat ik in mijn tienertijd zo gemist had omdat ik niet kon wortelen in Nederland.”

Je kunt het gesprek met Lydia Zimmer hier terugluisteren: