Willeke Roest is coach, maar doet dat op een bijzondere manier, namelijk met behulp van paarden. “Paarden zijn supergevoelig in het lezen van lichaamstaal van ons mensen. Ze willen precies weten waar ze aan toe zijn. Ze lezen wat je doet en of het klopt wat je doet”, vertelt Willeke. Eunice Nahuis zocht haar op en onderging ook zelf een sessie met paarden Sterre en Duuk.

Ervaringsgericht

“Coaching met paarden is een manier van coachen waarbij je heel ervaringsgericht leert. Je kan naar een coach toe en praten over de dingen waar je tegenaan loopt. Dan zit je heel erg in je hoofd en ga je het analyseren. Met paarden heeft praten niet heel veel zin. Ze hebben geen boodschap aan wat je letterlijk zegt. Bij paarden gaat het om de vraag: wat gebeurt er in mij, wat voel ik, wat denk ik erbij, wat ga ik doen? Dat is zoveel meer dan praten alleen.”

Willeke Roest legt uit dat paarden vluchtdieren zijn. “Om te overleven in het wild hebben ze de kudde nodig om veilig te zijn. Er wordt op hen gejaagd en daarom zijn ze altijd bezig hun omgeving in de gaten te houden of er geen leeuw aankomt. Als er gevaar is, moeten ze in een split second weten wat ze gaan doen. Ze hebben geen tijd om te overleggen welke kant ze op gaan. Daarom zijn ze supergevoelig in het lezen van lichaamstaal van elkaar en ook van ons mensen. Het is veilig als alles wat je denkt en voelt overeenkomt met wat je doet.”

Down to earth

Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het voor Willeke Roest en haar paarden totaal niet. “Voor ons zijn het subtiele signalen, maar voor hen zijn het signalen die ze registreren met hun ogen en oren. Dus gewoon zintuigelijk. Daar zit voor mij helemaal niks zweverigs aan. Het is de meest down to earth methode die er is. Zij communiceren zo en volgens mij kunnen we daar heel veel van leren. Als mensen communiceren we voor een groot deel ook zo, volgens mij is dat tachtig procent non-verbaal. Daar zijn we ons vaak niet bewust van. Zij zijn dat wel, ze zijn er de beste in.”

“In de kerk ben ik opgegroeid met veel denken en redeneren. Ons hele fysieke stuk, het lijfelijke, het voelen kwam daar nooit zo van pas. Dat is een gemis. We kunnen meer mens zijn als we dat bij onszelf kunnen betrekken, dat het op één lijn is.”

Het hele gesprek met Willeke Roest kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio