‘Een bewust hypocriete vegetariër,’ zo labelt Reinier Sonneveld zich in een column die hij schreef voor Eva. In een wereld waarin we van alle kanten bestookt worden door de idealen van activisten, pleit de theoloog en schrijver voor een gezonde dosis gematigdheid. Laurens sprak hem er maandag over in zijn Lunchroom. Daar legde Reinier uit wat hij hiermee bedoelt. “Andere vegetariërs zouden mij waarschijnlijk geen ‘echte’ vegetariër vinden. Maar ik ben het lekker wel.”

Reinier Sonneveld ziet om zich heen dat er steeds meer moraalridders op staan die graag met de vinger naar anderen wijzen. Dit is slecht, dit is onrecht en dat is een schandaal. En jij moet in actie komen. “Maar niemand is consequent. Mensen sluiten altijd compromissen. Misschien ga je helemaal voor gezond eten en doe je daar alles voor. Maar je gaat niet naar Lesbos om anderen te helpen. Ik ben nu op de radio, maar ik had ook bij mijn demente oma kunnen zitten die best een praatje kan gebruiken.”

Het is niet zijn bedoeling om mensen een schuldcomplex aan te praten. Maar wel een roep om bewustwording. “Er is al zo veel oordeel en schuldgevoel. Daar hoef ik niet nog meer aan bij te dragen. Iedereen is al boos en verontwaardigd. Dat hoeft de dominee dan niet ook nog eens te worden, alsjeblieft niet zeg. In een wereld waarin iedereen tegen iedereen schreeuwt is het pas echt ‘radicaal’ en bijzonder en revolutionair als je gematigd blijft.”

Hoe doe je dat dan, gematigd zijn? “Door het gesprek twee kanten op te laten gaan. Door niet alleen te wijzen, maar ook naar jezelf te kijken. Hoe hard je ook voor iets gaat, er is een hele serie issues waar je niks aan doet. En dat snap ik, want je bent gewoon een mens. Wees je bewust van je eigen tekortkomingen.”

“Een hele spannende tekst daarover in de Bijbel is wanneer Jezus zegt: aan wie veel is gegeven wordt veel gevraagd. Maar mensen die niet weten wat er misgaat worden minder zwaar geoordeeld. Die kun je hier mooi toepassen. We hebben allemaal iets gekregen. Als je veel geld hebt, wordt daar veel van je gevraagd. Of als je slim en handig bent, wordt op dat gebied veel van je gevraagd. Het andere kun je dan gewoon laten, zonder schuldgevoel, want je bent maar een mens.”

Luister hier het hele gesprek met Reinier Sonneveld terug:

Afbeelding: Unsplash.com