Bij de abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht komt geen bufferzone om anti-abortusactivisiten op afstand te houden. Stichting Schreeuw Om Leven is dankbaar. “Wij staan er niet om vrouwen te intimideren, maar in een stil protest om vrouwen te helpen.”

De kliniek had om deze bufferzone gevraagd. De burgemeester wijst dit af, omdat de stichting zich aan alle regels rondom demonstraties houdt.

Het is dan ook geen verrassing voor de stichting. “We weten heel goed wat we doen”, zegt directeur Kees van Helden in De Nieuwe Morgen. “Sinds augustus liet de burgemeester tientallen observaties uitvoeren en hij concludeerde dat we ons alle keren aan de regels hebben gehouden. Ook waren er geen meldingen van abortusklinieken.”

De ophef van de laatste maanden verbaasde hem. “De situatie is dus radicaal anders dan media doen overkomen. Wij staan er niet om vrouwen te intimideren, maar in een stil protest om vrouwen te helpen. Elke week treffen we vrouwen die hun abortus afzeggen.”

Werkwijze

“We zijn de enige organisatie die zonder borden staan en zonder leuzen scanderen”, zegt Van Helden. “Het enige wat we doen is vragen of we iets mogen vragen en dan geven we een kaartje mee.”

Dinsdag gebeurde dat nog in Rotterdam, vertelt hij. “Gisterochtend belde ze. Ze heeft de abortus afgezegd en is nu met ons in gesprek over wat nodig en mogelijk is om voor het kindje te gaan. Zolang wij nog vrouwen treffen die een andere keuze maken, is er fundamenteel iets mis met de voorlichting in een abortuscentrum.”

Ophef

In april legde de stichting even het werk neer vanwege grote ophef in de media. “Het was noodzakelijk dat we even een pas op de plaats maakten om media een halt toe te roepen”, zegt hij. “Het fake news ging maar door.”

Deze periode van stilte vormt een teer punt, zegt hij. “Een paar weken later zaten we bij Pauw aan tafel. Daarna kregen we allerlei mailtjes van vrouwen die wensten dat ze eerder wisten dat we bestonden. Eén raakte me intens. Een vrouw schreef: had ik dit vorige week maar geweten, dan had ik mijn kindje nog gehad.”

Als directeur doet dat pijn, zegt hij. “Ik heb die vrouw in de steek gelaten doordat we er niet hebben gestaan.” Sinds mei zijn de vrijwilligers weer actief. “Ik ben blij dat we er nu wel weer staan en weer vrouwen kunnen bereiken.”

Afstemmen

De stichting heeft nog wat dingen op een rij gezet. Zo zijn alle vrijwilligers bij elkaar geroepen voor een bijeenkomst en training om het werk nog meer op elkaar af stemmen. Ook zijn er duidelijke instructies gevormd en bij burgemeesters neergelegd.

Ook krijgen alle wakers van de stichting een pasje, zodat het verifieerbaar is of ze bij de stichting horen.

Beluister het gesprek terug:

Beeld: Unsplash