Frans Korpershoek is niet alleen zanger in de band Sela, maar ook een van de oprichters van een kringloopwinkel. Maar zijn winkel – De Doorsluizer in Maassluis – is meer dan een plek waar bankstellen en boeken een nieuwe eigenaar krijgen. “We willen een laagdrempelige plek zijn waar iedereen welkom is, niets moet en heel veel mag en kan”, vertelt Frans bij Groot Nieuws Radio.

De twee pijlers van De Doorsluizer zijn verbinding en duurzaamheid. “Duurzaamheid in de breedste zin, dus ook in vriendschappen en relaties. En verbinding… we willen de eenzaamheid bestrijden. Veel mensen denken dat alleen oudere mensen eenzaam zijn, dat is helemaal niet waar. Tegenwoordig zijn steeds meer jongeren alleen en geïsoleerd, juist door social media”, vertelt Frans. “Hier moet het gewoon gezellig zijn. Ik hoor het om me heen: allerlei gesprekken tussen mensen elkaar niet kenden, maar elkaar hier hebben ontmoet, samen een bakje drinken en of baby’s of spulletjes praten.”

Elkaar dienen

Het past voor Frans in een leven van aanbidding. Hij ziet het thema ‘aanbidding’ breder dan zingen in een christelijke band. “Het is een leven in overgave, dat alles wat je doet tot zijn recht komt. Dat je als papa goed voor je kinderen zorgt en van ze houdt, in je huwelijk, maar ook in je werk. Veel mensen denken: een kringloopwinkel is toch niet geestelijk? Het contact met mensen kan dat wel zijn. Dat komt tot uiting in de cultuur die we hier samen bouwen, door elkaar te dienen, lief te hebben en gelijkwaardigheid te stimuleren.”

“Ik geloof dat het lijkt op hoe de kerk vroeger was, dat je alles deelt”, vertelt Frans. “Eens in het kwartaal hebben we met z’n allen een maaltijd. Iedereen neemt iets mee en we zitten hier gewoon op stoelen en banken van de kringloopwinkel. En we delen ons leven. Dat is breder dan je tijd en eten delen, maar we delen ook de dingen die ons bezighouden, de moeilijke dingen. Iedereen komt hier met zijn eigen verhaal. Er zijn hier kerngezonde mensen, maar ook ernstig zieke mensen als vrijwilliger. Het is zo boeiend om verrijkt te worden door elkaars verhaal. Ik zei dat als aanbidding, dat je niet kiest voor alles wat persé je eigen voorkeur heeft.”

Verrijkend

“Heel makkelijk zou ik kunnen zeggen dat ik alleen ga opschieten met een select groepje mensen waar ik een goede klik mee heb, waar ik geen weerstand mee voel en waar ik de wereld mee zou aan kunnen. Ik denk dat het heel eenzijdig is. Ik vind het veel mooier om te horen van vrijwilligers die 80 jaar zijn hoe zij hun leven hebben vormgegeven, wat zij hebben doorstaan, hoe zij hun kinderen hebben opgevoed. Dat is erg verrijkend.”

Wat maakt dat een leven in aanbidding? “Dat is het stukje dat het me kost aan tijd, en soms ook aan weerstand. Het heeft niet perse mijn voorkeur om altijd maar naar iedereen zijn verhaal te luisteren. Maar het mag me wat kosten. Dat het een offer is, dat is voor mij aanbidding. Achteraf bedenk je je: het heeft me eigenlijk niet zoveel gekost, maar het heeft me verrijkt.”

Het hele gesprek met Frans Korpershoek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebook De Doorsluizer