Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken: uitstelgedrag. Dat je bijvoorbeeld een lastig gesprek niet aangaat, een schoolopdracht niet inlevert of je mail niet beantwoordt. Als coach krijgt Marion Lutke vaak te maken met mensen die gedrag vertonen om van alles uit te stellen. Maar waarom doen we dat? En hoe kun je omgaan met zaken die je wilt uitstellen?

De uitspraak ‘van uitstel komt afstel’ gaat volgens Marion Lutke niet altijd op. “Dat lukt niet altijd, want sommige dingen moeten gewoon gebeuren. Andere dingen gaan voorbij, terwijl je ze wel had willen doen”, vertelt de coach donderdag op Groot Nieuws Radio. Marion Lutke komt vaak mensen tegen die graag iets wilden ondernemen, bijvoorbeeld het starten van een opleiding, maar dat ze tien jaar later moeten constateren dat het niet is gebeurd.

Het gesprek met Marion Lutke kun je hier terugluisteren.

We hebben het over uitstelgedrag als je smoesjes verzint als er iets moet gebeuren, vertelt Lutke. Het gaat om de prioritering, dat je andere dingen op dat momet belangrijker vindt. “Als ik naar mezelf kijk, denk ik soms ook wel dat het nu echt moet gebeuren, maar dat ik iets ga doen wat op dat moment totaal niet belangrijk is. Met iemand appen ofzo.”

Energie

Uitstelgedrag heeft volgens Lutke te maken met een opgeruimd hoofd hebben. “Dat geeft ook ruimte om dingen te doen. En andersom: als je dingen opruimt, kan het lucht in je hoofd geven. (…) Als je weet dat je iets moet doen, gaat er altijd energie aar toe. Dan denk je telkens: ohja, ik moet het nog doen. Daar gaat veel meer energie naartoe dan wanneer je het meteen doet. Gebieden waar uitstelgedrag voor kan komen zijn werk, huis, gezin, financiën, kinderen… op heel veel gebieden kan het terugkomen.”

“Uitstelgedrag slurpt heel veel energie bij je weg. Je voelt de druk wel, maar je negeert die. Het uitstellen belemmert je om in het nu te leven. Je bent bezig met iets dat nog wel moet, maar toch hou je het tegen”, aldus Lutke.

“We willen graag een fijn gevoel hebben en vullen dan de tijd met iets dat een beter gevoel geeft dan iets dat gedaan moet worden”, vertelt Lutke. “Een voorbeeld: je moet je mail bijwerken en dan zien dat Spotify of Facebook aandacht van je vraagt. Voor je het weet ben je een half uur verder. Vooraf is de hobbel om iets te doen heel groot, maar achteraf viel het vaak mee als je het eenmaal doet.”

Angst

Lutke stelt dat onder het uitstelgedrag angst schuilgaat. “Je bent bang voor waar je mee geconfronteerd wordt als je de post open maakt, niet aan een opleiding begint of geen bedrijf start. Je denkt dat het misschien wel niet zal lukken. We zijn bang dat als we ergens in falen, dat anderen ons niet oké vinden. Het gaat dan over de angst voor afwijzing. Dat is vaak de reden dat we iets niet doen.”

Beeld: Pexels