Na het schietincident maandag in Utrecht was het voor Henk Bouman, mede-oprichter van het Huis van Vrede in Kanaleneiland, nauwelijks mogelijk om zijn eigen huis te bereiken. Zoveel politie was er in zijn wijk. Dinsdag gaat het leven weer enigszins zijn gewone gang, ook al is er veel verdriet. Een leven dat volgens Henk geleefd moet worden zoals het vandaag komt – in de hoop dat dingen zich niet zullen herhalen.

Ontmoeten

Op de dag van het schietincident was Huis van Vrede vol met mensen uit de buurt die hun verhaal kwijt wilden en journalisten die hun telefoon moesten opladen. “Het is goed voor onze buurt als we samenzijn, als we met elkaar praten, elkaar ontmoeten, elkaar een hart onder de riem steken”, vertelt Henk Bouman bij Groot Nieuws Radio. “Als je alleen in je huis gaat zitten, dat is voor niemand goed.”

Vrede

Het Huis van Vrede is een buurtcentrum en inloophuis waar iedereen, ongeacht levensovertuiging, welkom is bij de verschillende buurtactiviteiten. Uitgangspunt is de erkenning dat Jezus onze vrede is, zoals ze het zelf omschrijven. “Er zijn hier veel mensen die hier met heel veel plezier wonen, het is hier goed leven in Kanaleneiland”, vertelt Henk. “Huis van Vrede is elke dag open voor buurtbewoners om samen te lunchen, er is huiswerkbegeleiding, taalklassen en een naaiatelier. En er zijn ook kerkdiensten en er is gelegenheid om samen Bijbelstudie doen. En die twee dingen bestaan naast elkaar.”

Het hele gesprek met Henk Bouman kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash