Voor het derde jaar op rij organiseert Stichting Presence een aanbiddingsavond in Den Haag. Op vrijdagavond 1 juli is het Malieveld, waar normaal gesproken vooral demonstraties plaatsvinden, een plek van aanbidding en gebed! In De Nieuwe Morgen is initiatiefnemer Wim Hoddenbagh te gast. In alle vroegte  kwam hij naar de studio om met Youri te praten over deze bijzondere avond.

God zichtbaar maken in de samenleving

Het Malieveld is een plek waar je doorgaans de pijn en de vreugde van de samenleving hoort. Al twee keer eerder organiseerde Presence hier een aanbiddingsavond voor duizenden christenen. Ook dit jaar besloot Wim zo’n avond te organiseren: “Het is goed als christenen met elkaar bidden en samen God groot maken. We dachten: laten we daarvoor de grootste kerkzaal van Nederland reserveren, het Malieveld in Den Haag’. Zo’n 80.000 mensen passen op het veld! ”

Presence organiseert vaker aanbiddingsavonden op straat. Het doel is om Gods aanwezigheid zichtbaar maken middenin de samenleving. Dat doen ze door avonden op verschillende plekken in het land te organiseren. Aanbiddingsleiders reizen daarvoor het hele land door.  Midden op straat zingen en bidden ze met elkaar en christenen uit de omgeving. De mensen die langslopen, krijgen zo iets mee van de heerlijkheid van God.

Van demonstreren naar God zoeken

Het Malieveld is wel een van de bijzonderste plekken om dat te doen. Overdag demonstreren huisartsen daar nog, een demonstratie die vanwege de aanbiddingsavond eigenlijk niet door kon gaan. Presence maakt de demonstratie toch mogelijk door hun apparatuur beschikbaar te stellen: “Ik bad ervoor en had het idee dat God vroeg om dit allemaal gratis te geven. De huisartsen staan morgen op ons podium en gebruiken onze geluidsapparatuur.”

Ook voor veel boeren is het Malieveld nu een belangrijke plek. Wim roept de christelijke boeren ook op om te komen. Niet om te demonstreren, maar gewoon om bij de aanbiddingsavond te zijn: “Het belangrijkste wat we kunnen doen in deze tijd is bidden tot God.”

Veertig aanbiddingsleiders, honderd koorleden en duizenden bezoekers

Het zingen hoef je vrijdagavond in elk geval niet alleen te doen! Veertig aanbiddingsleiders uit verschillende kerken en culturen zingen mee op en rond het podium. Daarachter staat een groot koor van maar liefst honderd zangers. Verder staan er duizenden mensen op het veld. Met elkaar gaan ze God groot maken!

Wim kijkt uit naar een bijzondere avond: “We zien dat er steeds meer culturen mee doen, allerlei verschillende achtergronden en kleuren. Daar zie ik het meest naar uit; dat het echt een feest is van verschillende mensen die allemaal op hun eigen manier God groot maken.”

Ben jij er dit jaar ook bij? Aanmelden is dit jaar niet nodig, er is plek voor iedereen! Thuisblijvers kunnen de avond volgen via een livestream. Meer informatie over de aanbiddingsavond vind je op de website van Presence.

Luister hier het hele gesprek met Wim Hoddenbagh terug

Beeld: Gehrard Nel Fotografie