Komende weken geeft Christian Verwoerd een aantal najaarsconcerten. Op 17 november in Monster, op 24 november in Hasselt en 1 december in Bunschoten-Spakenburg. Dinsdag vertelde Christian in Backstage bij Groot Nieuws Radio over wie de luisteraars van zijn muziek zijn en wat hij belangrijk in muziek vindt. “Voor mij is een lied betrouwbaar op het moment dat je iets hoort dat in de Bijbel staat. Die woorden raken en hebben meer kracht, dat wil ik ook in mijn liedjes meegeven.”

“Wat ik vaak van mensen hoor over mijn muziek is dat ik dicht bij de Bijbel blijf. Dat is ook iets dat inderdaad mijn intentie is”, vertelt Christian bij Groot Nieuws Radio. “Je kunt wel iets zelf zeggen of meegeven in liedjes, maar hoe weet ik of ik het moet geloven?”

Iets puurs

Maar wie zijn de liefhebbers van Christian’s liedjes? Zijn het jongeren uit voornamelijk traditionele kerken? Christian: “Ik merk dat veel jongeren, ook zeker uit traditionele kerken, dat ze op zoek zijn naar iets puurs. Ik heb het verlangen om het op een bepaalde manier eenvoudig te houden. De muziek blijft een middel, het wordt geen doel op zich. Muziek blijft een middel om iets door te geven. Misschien is dat het wat mensen proeven, dat hoop ik eigenlijk. Dat zie je bij jongeren uit traditionele kerken wel veel, omdat die mensen zijn opgevoed met een Godsbesef en echt ontzag voor God. Ze zoeken daarom ook dieper door naar dingen. Dingen die ik soms in liedjes probeer aan te snijden.”

Klaar met geloven

Recent bracht Christian de single ‘Klaar met geloven’ uit, waarin hij zich afvraagt waarom mensen afhaken van de kerk en geloof. “Als ik wel eens ga zaalvoetballen, dan kom je met andere jongeren in aanraking en dan vraag je je wel eens af: wat beweegt je om te stoppen met de kerk? (…) Waarom dan? Dan probeer je je te verplaatsen in dat soort mensen.”

Zelf heeft Christian het verlangen om niet alleen in kerken te spelen. “Alleen dat is heel lastig, want op het moment dat je op andere plekken komt, je wordt onderdeel van een seculier programma, dan ben ik bang dat ik niet kan uitdragen wat ik wil. Of dat er grenzen aan worden gesteld. De praktijk geeft aan op het moment dat je in het seculiere circuit gaat spelen, dat de druk groot wordt om veel water bij de wijn te doen. Zoveel dat het geen wijn meer is. Ik wil wel bij mijn boodschap wil blijven.”

Beeld: Facebookpagina Christian Verwoerd