Regelmatig hoor je muziek van de koren van dirigent Wilbert Magré in ‘t Heerlijk Loflied. Onlangs was hij te gast in het programma, voor het eerst zonder vader Wim. Want er is veel gebeurd de afgelopen jaren. Wilbert is twee keer vader geworden, moest afscheid nemen van vader Wim en vlak daarna kwam corona om de hoek kijken. Het waren precies deze dingen die centraal stonden in het gesprek. “Mijn vader stimuleerde me echt. Hij wilde het liefst dat ik al zijn koren overnam.”

Anderhalf jaar geleden overleed Wim Magré. Wim en Wilbert deden heel veel samen, dus wil je daarna nog wel door? “In februari 2019 werd hij ziek. Hij zei ‘s ochtends: ‘Ik moet even naar de dokter.’ Er werd een scan gemaakt, en toen ging het heel snel. Hij bleek namelijk een hersentumor te hebben. Ik heb die avond nog een concert gedaan met een koor, ik weet niet hoe. De volgende dag begon de linkerkant van zijn lichaam uit te vallen en kwam hij een paar weken op de IC te liggen. Toen is het eigenlijk niet meer beter geworden. Hij heeft nog wel bewust meegekregen dat onze zoon geboren zou worden, en dat hij ook Wim zou heten. Je gaat dan inderdaad nadenken over hoe je door wilt, maar mijn vader heeft dat wel echt aangemoedigd.”

Kort na zijn overlijden was er een concert in Nijkerk van het Groot Johannes de Heer Koor. “Mijn vader had het altijd over psalm 56, ook in het ziekenhuis nog. Hij kon op het eind niet meer praten, maar beeldde met zijn handen het nummer uit. In dat concert kwam Psalm 56 ook voorbij, gevolgd door een moment van stilte. Dat was heel indrukwekkend, hoewel ik op dat moment ook wel goed kon schakelen naar mijn rol als dirigent.”

Luister hier het hele gesprek terug: