Terwijl er morgen allemaal evenementenorganisatoren de straat op gaan om te demonstreren tegen het beleid van het kabinet omtrent festivals, gaat het festival Graceland vandaag van start.  Rikko Voorberg is Programmeur Kunst en Innovatie van het festival en vertelt in De Nieuwe Morgen hoe het kan dat Graceland wel door gaat.

“We begonnen een jaar geleden met plannen maken. Al sinds het begin was het spannend: gaat het lukken? Het ging er steeds meer op lijken dat het festival door kon gaan zoals we dat bedacht hadden, alles stond klaar. Toen kwam die persconferentie waarin werd aangekondigd dat er geen meerdaagse evenementen konden zijn. In een maand hebben we eigenlijk heel nieuw festival gemaakt. Iedereen is dankbaar en is laaiend enthousiast dat we werkelijk een festival hebben neergezet. Het programma zit stampvol, wat we moesten van 5 dagen naar 2,5 dag. En er zijn nog kaarten, dus je kunt in de auto stappen en komen.”

Naast dat het hard werken was om de programmering om te gooien en aan te passen is er nog een reden waarom Graceland wel door gaat en andere festivals niet. “Het is onze redding geweest dat we ervoor gekozen hebben om er een geplaceerd evenement van te maken. Tijdens de voorstellingen en muziek zit je op je stoel en blijf je op je plek. Je mag er bovenop klimmen om te dansen, maar een polonaise of een pit doen we volgend jaar weer,” aldus een enthousiaste Rikko. “Het thema is ‘Het Grote Feest’. Vieren is een kunst, je beseffen dat het afgelopen jaar niet makkelijk is geweest maar dat we er toch nog zijn. Wij leven, we staan hier. Het is een ingewikkeld jaar geweest, ik zie jouw pijn. En we hebben hier prachtige muziek in een waanzinnige omgeving. Laten we ook vieren wat er gegeven is. Dat we een nieuwe stap zetten in vertrouwen op God die ons alles gegeven heeft. God heeft ons gemaakt als vierende mensen. Het christelijk geloof hangt aan elkaar van feesten, we hebben elke zondag een viering. We leren hier met elkaar de kunst van het vieren.”

Het gesprek met Rikko kun je hieronder terugluisteren. Kaarten voor het festival zijn te koop via www.gracelandfestival.nl

Beeld: Facebook Graceland Festival