Op 11 maart bracht de band DeLuister hun eerste EP ‘DeLuister’ uit: een Nederlandse plaat met zes nummers. In Backstage vertelt zanger en gitarist Jelle Sijtsma over de band en het nieuwe album.

De band DeLuister is een groep die Nederlandstalige pop-rock muziek maakt met teksten in de stijl van singer-songwriters. De band bestaat is 2014. De Luister gaat om een groep als geheel, vertelt zanger en gitarist Jelle Sijtsma in Backstage. “Ik wilde geen Jelleshow, ik wilde een band.”

Het is een groep van zes mannen bij elkaar. “We hebben best wel excentrieke bandleden, met een eigen mening en inbreng. Dat hoor je ook en dat is wel echt tof aan deze band. Dat we onze diverse invloeden kunnen gebruiken in het geheel.”

Alle muziek wordt gezongen in het Nederlands. “Nederlands is de taal van m’n hart”, vertelt Jelle. “In het Engels doe ik mezelf tekort.”

Thema’s

Op 11 maart kwam hun eerste EP DeLuister uit: een Nederlandse plaat met zes nieuwe nummers. Daarop komen maatschappelijke thema’s duidelijk terug. “Ik vind vooral dat het ergens over moet gaan”, vertelt de zanger daarover. “Het moet gaan over dingen die mij raken en die ik om me heen zie gebeuren. Dan kan ik er ook wat over schrijven.”

Zo gaat het nummer ‘Oranje’ over vluchtelingen. “Het lied gaat over al die oranje reddingsvesten die op het strand lagen in Griekenland. Een heel aangrijpend beeld, dat denk ik bij veel mensen op hun netvlies gekerfd is. Dat hebben we geprobeerd om te zetten in een liedje.”

Heftig

Dat wil niet zeggen dat elk liedje zo’n heftig thema hoeft te hebben. “We hebben daar wel met elkaar over gesproken en gezegd: laten we ook thema’s pakken die wat minder heftig zijn. Daaruit kwam bijvoorbeeld het nummer ‘Stop de tijd’. De boodschap daarvan is dat het goed is dat je als mens leert om stil te staan en niet alleen maar door te gaan in het tempo van het leven. Tegelijk is het wel een luchtiger liedje. Dus daar proberen we zeker de balans in te zoeken.”

Een thema dat hem aan het hart gaat, is omzien naar anderen en eenzaamheid. Dit komt mede door zijn andere werk. “Ik ben teamcoördinator van Hiphelpt. Daar komen we veel mensen tegen die geen sociaal netwerk hebben om op terug te vallen. Ik wil die verhalen delen, een stem geven aan mensen zonder stem.”

Luister hier het hele gesprek terug: