“We hebben heel veel liederen die Gods grootheid en glorie bezingen. Dat vind ik heerlijk, daar geniet ik van,” Je hoort het enthousiasme van Kees Kraayenoord als hij erover spreekt. Vrijdag was hij bij Backstage om meer te vertellen over het nieuwe lied Elke traan is een gebed, waarin juist ruimte voor verdriet is. “Tweederde van de psalmen zijn ook gewoon klaagliederen. Schrijven wij wel genoeg klaagliederen?”

Samen met Jimmy James en Matthijn Buwalda schreef Kraayenoord het lied Every tear is a prayer (to you), dat Matthijn later vertaalde naar het Nederlands. “Terwijl we aan het schrijven waren en met elkaar ons eigen verdriet deelden, bedachten we dat we soms woordloos zijn in ons gebed. Hoe mooi is dan het idee dat elke traan op zichzelf een gebed is? Denk ook aan psalm 56:9 ‘Hij bewaart onze tranen in zijn kruik.’ Onze tranen zijn waardevol, dat we kunnen huilen hebben ook van God gekregen. Soms weet ik niet meer wat ik moet bidden, maar dan is mijn traan iets waarvan God zegt: ik weet waarom die traan over die je wangen loopt, waarom je verdrietig bent.”

In het gesprek met Hans van Vuuren vertellen Kees Kraayenoord en William van Barneveld meer over de achtergrond van het lied en vertellen ze vast een leuk nieuwtje over een album dat er aan zit te komen. Je kunt het gesprek hieronder terugluisteren.

 

Beeld: eigen beeld