Deze week kwamen er veel positieve reacties op het lied ‘Geboren’ van Kinga Bán. In de laatste maanden van haar leven bleef ze hoopvolle liederen schrijven en zingen. In februari verschijnt daarom een nieuw album en een maand later gaan haar man Reinder IJmker en goede vriend Roeland Smith op tour met de liederen.

Zingen over Jezus

“De intentie van Kinga is altijd geweest dat ze graag wilde zingen over Jezus, Hem loven en Zijn woord bekend maken. Die boodschap wil ik graag brengen”, vertelt Reinder IJmker woensdag bij Groot Nieuws Radio. “We hebben de video van ‘Geboren’ gelanceerd als een lied zonder Kinga. Dat is bewust, want het gaat niet om Kinga, maar het gaat echt om de boodschap.” Dat is ook zijn hoop voor de tour die in maart start. “Ik hoop dat de mensen komen voor de muziek en aan het eind van de avond weggaan met een inhoudelijke boodschap.”

Extra mijl

Het album kwam tot stand met hulp van onder andere Roeland Smith. “Roeland is tekstschrijver en vriend. Anderhalf jaar voor Kinga overleed, zei hij: ‘Kinga, ik wil die extra mijl wel lopen’. Dat hield in dat hij er was op momenten dat Kinga ingevingen had voor liederen of iets muzikaals wilde doen. Kinga was niet zo goed in het vragen om hulp. Voor haar was het een mooi moment dat ze er gebruik van kon maken. Dat heeft ze ook gedaan”, vertelt Reinder.

“Kinga gaf in de week voor haar overlijden nog een presentatieconcert. Dat wilde ze heel graag. Ik zag het niet heel erg zitten, maar zij had zoiets van: ik wil het graag doen, want ik wil heel graag vertellen over de situatie waar ik in zit, dat ik weet dat het eindig is, maar ik wil graag dat mensen weten dat de boodschap nog steeds is: Jezus is er altijd en daar wil ik over zingen en vertellen.”

Kinga’s verhaal

Die boodschap komt terug in de presentatieavonden die Reinder IJmker en Roeland Smith samen gaan doen. “Zelf vertel ik het chronologische verhaal van de laatste maanden waarin Kinga liederen maakte. Roeland is er als muzikant. En Kinga zelf zingt 6 liederen op beeld en zal ook het een en andere vertellen. Er worden ook een paar vragen aan haar gesteld en daar geeft ze antwoord op. En verder zijn er allerlei fragmentjes, een beeldvideo en wat foto’s die tekenend zijn voor die periode.”

Het hele gesprek met Reinder IJmker kun je hier terugluisteren.

 

Beeld: Facebookpagina Kinga Bán