Deze week overleed zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd. Een paar weken geleden bracht ze nog samen met Elbert Smelt, zanger van de band Trinity, het lied ‘Leef met volle teugen’ uit. In Bij Jorieke reageert Elbert op het overlijden van Kinga. “Ze is mijn grote wijze zus op het podium geweest.”

Vriendschap

“Ze raakte elke noot. Ze wist smakelijk om mij te lachen als ik aan het knijpen was met mijn stem of als ik domme dingen deed op het podium”, vertelt Elbert bij Groot Nieuws Radio. “Ze gaf me advies, ze was een leuke vriendin om samen mee te keten. We hebben van alles meegemaakt, we zijn op vakantie geweest een paar keer en we kwamen bij elkaar op kraamvisite. Alle mooie dingen van het leven, maar ook de minder mooie dingen, brachten – zeker de laatste jaren – een intensivering van de vriendschap.”

Podiumbuddies

Met het maken van het lied ‘Leef met volle teugen’ nam Elbert afscheid van Kinga. “We zijn altijd podiumbuddies geweest. Op het podium, voor de camera, zijn we uit elkaar gegaan. De dag waarop we de clip hebben opgenomen was ook de laatste dag dat ik haar heb gezien, dat is nu twintig dagen geleden.”

“Het was voor het eerst ook niet leuk”, vertelt Elbert over de dag van de opnames. “Tot dan toe overwonnen steeds de leuke dingen, ook al was er telkens de ziekte op de achtergrond. Maar nu was het voor het eerst echt niet leuk. Die ziekte had haar zodanig invalide gemaakt dat we er met z’n allen van baalden.”

Verlangen

In Bij Jorieke hoorde je dinsdag fragmenten uit gesprekken die Jorieke eerder had met Kinga. Redacteur Thijs Noorlandt vat die gesprekken als volgt samen: “Wat me raakte is haar enorme verlangen om dichtbij Jezus te leven, dat was een rode draad die overal doorheen liep. Dat was het verlangen voordat ze ziek werd, maar ook iets dat door haar ziekte een extra dimensie kreeg.”

De uitzending van Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Kinga Bán