Een maand voor het uitbreken van de Oekraïne-oorlog bracht Martin Smith zijn nieuwe album Dancing In The Fire uit. In Backstage vertelt hij hoe de nummers van het album ineens relevant zijn in het licht van de oorlog. “Mensen hebben nog steeds liederen nodig om te zingen.”

De oorlog in Oekraïne raken hem en zijn vrouw persoonlijk. “Het was eigenlijk de bedoeling dat we in Kiev zouden zijn deze maand. We hebben veel vrienden daar. Het leven van onze vrienden is zo radicaal veranderd. Sommige zijn nu vluchteling over de grens en een aantal zijn hun huis kwijt.”

Oorlog

Vlak na het uitbrengen van zijn album, brak de oorlog uit. Hoe was dat? “Mensen hebben nog steeds liederen nodig om te zingen”, zegt hij daarover. “Toen het album eenmaal uitkwam, realiseerde ik me dat de liedjes opeens heel relevant werden in het licht van wat er daar gaande was.”

Zo staan er allerlei nummers op het album die raken aan het thema om je te bevinden in een plek die gevaarlijk is, vertelt hij. “En om vervolgens op te staan en to keep on dancing through the fire. Mensen zingen altijd als er pijn is. Soms is dat het enige wat je kan doen. Alles wat ik kan doen als artiest of de worshipleider is mensen blijven aanmoedigen om te blijven zingen.”

Het lied dat voor hem het meest speciaal is, Our Eyes Are On You. Hij citeert: When the danger comes upon us, we will call upon the Lord. “We weten niet wat we moeten doen, maar onze ogen zijn gericht op U. Ik denk dat dat waarschijnlijk het punt is waarop we nu zijn.”

Bunschoten

Op 29 en 30 april geeft hij concerten in Bunschoten. Daar kijkt hij erg naar uit. “We hebben er altijd van gehouden om in Nederland op te treden en het zijn altijd bijzondere avonden. We hebben een geweldige connectie met de mensen daar.”

Beluister het gesprek: