Bang Voor Niks: zo heet het nieuwe album van Matthijn Buwalda. In de uitzending van Backstage was hij te gast om hierover te vertellen. Met Hans van Vuuren praat hij over het schrijfproces, de tour die er aan komt en de samenwerkingen.

“De hele thematiek van de afgelopen twee jaar zit er wel in”, vertelt Matthijn in Backstage. “Er was veel angst.” Ondanks dat zware thema uit de coronatijd, wil de zanger het album zeker niet in een pessimistische sfeer neerzetten. “Er zit een soort grondtoon in mijn bestaan die zegt dat het goed komt. Er is altijd een stukje licht.” Matthijn zegt dat hij wel vaak de blijde optimist kan uithangen. Uiteindelijk begint en eindigt het album dan ook optimistisch.

‘Het Is Goed’

Het album kent een paar samenwerkingen. Zo werkt Matthijn samen met Bertolf Lentink, Stephanie Struijk en Daniël Lohues. “Ik had een tekst af, maar de melodieën waren verschrikkelijk.” Geeft de zanger aan in de uitzending. Hij kreeg toen de gedachte: “Wat zou het mooi zijn als Daniël Lohues er naar wou kijken. Het contact ging allemaal via app en mail.” Zo heeft hij Matthijn geholpen bij het nummer ‘Even Niet Zo Goed’.

Een samenwerking die er ook behoorlijk uitspringt, is die bij het nummer ‘Het Is Goed’. Matthijn heeft deze samen geschreven en gezongen met Jan Smit. Zij hebben wel vaker muziek voor Jan gemaakt en nu was het ook tijd om een nummer te schrijven voor het album van Matthijn. “We hadden een gesprek over onze kinderen. We wilden een wens richting hen geven.” Hij legt uit welke: “Ik zal er zijn voor je. Je staat niet alleen. We zijn je voor gegaan. Dit is wat wij een beetje weten en hopen dat je hier wat aan hebt.”

Het album van Matthijn Buwalda is nu verkrijgbaar. Half september begint zijn theatertour ‘Bang Voor Niks’. “De puzzel hoe het live gaat klinken, die gaan we nu maken.”

Het hele gesprek in Backstage kan je hieronder beluisteren: