Matthijn Buwalda was de verrassingsgast in Bij Jorieke. Hij praat over hoe hij geïnspireerd raakt om zijn nummers te schrijven en hoe hij heeft geworsteld om zichzelf de tijd gunnen om dit te doen. “Er zijn veel momenten in mijn leven geweest dat ik dacht alles te weten en voor elkaar te hebben, maar dan bleek later dat het helemaal niet zo was.”

“Soms voelt het schrijven nutteloos. Mijn vrouw en kinderen zitten thuis en ik sjouw over het strand en kijk of er inspiratie komt. Ik merkte dat ik van daaruit nieuwe ideeën kon opdoen. Soms staar je over zee en dan denk je: wat doe ik eigenlijk? De eerste dag dat ik opstond voelde ik niet gelijk de urgentie om te gaan schrijven. Ik ben toen langs alle kerkjes op het eiland gereden. Ik voelde me best even schuldig, maar het is belangrijk om nieuwe ruimte te creëren.”

Scheppen

Volgens Matthijn heeft schrijven bijna iets goddelijks. “Je bent iets aan het scheppen. Als je een liedje creeërt begin je met een leeg papier en potlood en aan het eind van de dag heb je iets om de ruimte mee te vullen. Als je daar over na denkt ben je als kind van de schepper aan het scheppen, dat vind ik bijzonder. Kiezen tussen schrijven of optreden? Dan kies ik voor liedjes schrijven.”

Maakbaar

“Er zijn heel veel momenten in mijn leven geweest dat ik dacht alles te weten en voor elkaar te hebben maar dan blijkt later dat het helemaal niet zo is. Voor mij is het belangrijk om te ontspannen en het mezelf te gunnen. Het leven is helemaal niet zo maakbaar als we met zijn allen denken. De kunst is dus om vol vertrouwen met open handen door de woestijn te blijven lopen.”

Je kunt het hele gesprek met Matthijn Buwalda hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Matthijn Buwalda