Matthijn Buwalda lanceert in september zijn nieuwe album ‘Rechtop Mens’. Maandag verscheen de eerste single van dat album: ‘Je raakt me niet kwijt’. Bij Groot Nieuws Radio vertelt Matthijn over het verhaal achter dat lied. “Het gaat om vechten voor wat je lief is.”

“Er zijn veel liefdesliedjes die heel romantisch zijn en er zijn ook heel veel liedjes die gaan over als relaties voorbij zijn of stuk lopen”, vertelt Matthijn Buwalda maandag bij Groot Nieuws Radio. “Wat ik in de dagelijkse praktijk zie is dat er veel mensen zijn die in fases moeten knokken voor hun liefde of hun relatie. Daar wilde ik ook graag iets over schrijven. Dus niet de vlinder, niet dat het voorbij is en dat je hem nooit meer wil zien. Maar dat je zegt: we zitten in een moeilijke fase, maar ik knok voor je, ik ga voor je.”

Kijk hier naar de video van ‘Je raakt me niet kwijt’.

Verstopmensen

“Het album ‘Rechtop Mens’ is een verzameling liedjes over hoe je rechtop kunt blijven staan in het leven van alledag, met de mooie en moeilijke dingen en met je vreugde en verdriet”, vertelt Matthijn Buwalda. “Als er dingen fout gaan, je schaamt je ergens voor of er komt schuld, dan zijn we vaak geneigd om in onze schulp te kruipen en verstopmensen te worden. Dat zie je in Genesis al. Terwijl ik ten diepste geloof dat we bedacht zijn als ‘rechtop mensen’. Er is genade genoeg om rechtop te leven met onze gebrokenheid.”

Wanneer is het moeilijk om een ‘rechtop mens’ te zijn? “Als je toe moet geven dat je dingen niet goed hebt gedaan. Of dat je wel iets probeert, maar dat het gruwelijk mislukt. Dat komt misschien ook wel door de cultuur waar we in leven, dat alles perfect moet lijken. We kunnen nauwelijks meer omgaan met lijden en gebrokenheid. Dat leidt ook tot een soort schaamte die volgens mij helemaal niet nodig is, want we hebben het denk ik allemaal. Ik geloof dat er ten diepste genade genoeg is om toch rechtop te blijven leven.”

Het hele gesprek met Matthijn Buwalda kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebook Matthijn Buwalda