Joke Buis slaat een nieuwe koers in. Na jaren waarin de liefde voor het oude kerklied de rode draad was in haar muziek, is het nu tijd om er iets nieuws aan toe te voegen. ‘Vertrouwd & Nieuw’ heet het project waar Joke Buis vanaf eind april mee op tour gaat. “Het voelde vorig jaar alsof ik op een kruispunt stond”, vertelt Joke donderdag in Brandstof.

Afgerond geheel

“Dat wat ik nu heb gemaakt, dat voelt als een afgerond geheel. Daar ben ik ontzettend blij mee, die liederen blijf ik ook met alle liefde zingen. Maar het voelt wel als een afgerond stuk”, vertelt Joke over de Johannes de Heer-albums die ze uitbracht. Op die CD’s vertolkte ze oude kerknummers.

Is het spannend om nu zelfgeschreven nummers uit te brengen? “Ja, dat is spannend, vooral als het echt iets van jezelf is. De meeste mensen kennen mij van vertrouwde liedjes in een nieuwe, frisse vorm. Dat is ook spannend om te brengen, want dat zegt ook iets over mij en wat ik mooi vind. Daar zit ook mijn verhaal achter. Maar nu ligt het verhaal ook echt in het liedje, hoe ik dingen ervaar. En dat is kwetsbaar.”

Droom van God

Op het kruispunt begon Joke Buis na te denken over welke weg ze moest in slaan. “Heb ik nog iets te melden? Is er nog urgentie voor mij om iets te maken? Daar ben ik over gaan nadenken. Dat bracht me terug naar de reden waarom ik ooit ben begonnen met zelfstandig artiest zijn. In de zomer van 2013 kreeg ik een droom van God, waarin Hij zei: ‘Vertrouw op Mij’. Het was een hoorbare stem. Ik ging die avond slapen met een hoofd vol zorgen, ik wist dat ik iets zelfstandig moest gaan doen.”

Die droom was een markeerpunt in het leven van Joke Buis. “Ineens wist ik dat het God was, dat was zo’n bijzonder moment. Ik moest keihard huilen, er viel een last van mijn schouders af. Ik wist ook precies wat God bedoelde: dit is wat jij moet doen, ga het maar doen, ga maar met je talenten aan de slag, ga maar andere mensen blij maken en wijzen op Mij. Ga maar!”

“Toen ik vorig jaar op dat kruispunt stond, toen dacht ik terug naar waarom ik ooit begonnen was. En dat is dat moment geweest.”

Het hele gesprek met Joke Buis in Brandstof kun je hier terugluisteren.

Nieuwe single ‘Laat alles los’

Donderdag bracht Joke Buis ook haar nieuwe single ‘Laat alles los’ uit, die in premiere ging bij Groot Nieuws Radio. Het is een intiem en persoonlijk luisterliedjes over loslaten aan het einde van de dag.

“Ik denk dat veel mensen herkennen dat je ‘s avonds in je bed ligt en dat de dag nog nagonst in je hoofd, dat er nog zoveel is om over na te denken, en nog zoveel open ligt. Ik word dan rustig van de gedachte dat ik alles aan het eind van de dag mag loslaten en bij God mag neerleggen”, vertelt Joke Buis.

Het lied schreef Joke Buis samen met collega-zanger Lars Gerfen. De nieuwe single, die Joke Buis samen schreef met Lars Gerfen, is kenmerkend voor de nieuwe richting die Joke vorig jaar insloeg met haar album ‘Vertrouwd & Nieuw’. Voor het eerst schreef ze nieuwe, persoonlijke liederen. Tijdens haar concerten combineert ze dat met vertrouwde liederen uit haar repertoire.

Luister hier naar het lied op YouTube. De nieuwe single is ook te vinden op Spotify.

Beeld: Groot Nieuws Radio