Bij een gemiddeld worshipconcert of een evangelische kerkdienst is het een vertrouwd gezicht: mensen die vol overgave met geheven handen God aanbidden. Of is dat alleen de eerste rij en zijn de mensen daarachter een stuk minder enthousiast? Of genieten ze gewoon in stilte? Muzikant en aanbiddingsleider Reyer deelde op zijn Instagrampagina zijn gedachten daarbij. “God heeft mijn handen niet nodig, maar mijn hart”, vertelt Reyer bij Groot Nieuws Radio.

Offer

Reyer ziet alle uitingen bij aanbidding als een toegevoegde waarde. “Als je zingt over overgave, als je zingt ‘ik wil U de hoogste eer geven’, dan is staan een mooi eerbetoon, want je gaat ook vaak staan als de bruid binnenkomt. Dat vind ik al een uiting van eer aan God. Maar als je dan ook zingt ‘ik hef mijn handen naar U op’ dan vind ik het voor mezelf mooi om dat ook te doen. (…) Ik wil God laten zien dat ik Hem een offer van aanbidding wil geven. Voor mij is dit een manier die sterk werkt, en voor vele met mij.”

En als je het niet zo voelt of de tekst niet ervaart? “Soms kan het goed zijn om, ook al ben je er nog niet, dat je wel een keus maakt om de tekst uit te zingen om toch de handen in de lucht te doen. Dat het een offer van aanbidding is, ook al voel en ervaar je het niet, toch zing ik deze waarheid uit. Maar je moet niks doen als het puur voor het uiterlijk vertoon is.”

Bevelend

Het is een vertrouwde openingszin van kerkdiensten. ‘Als je wil, mag je gaan staan.’ Ook Reyer heeft dat soort zinnen gebruikt. “Je hebt altijd discussies of dat niet te bevelend is, maar nee, ik denk dat daar niks mee is. Maar ik denk wel, als je zegt ‘doe je handen in de lucht’ of ‘doe je ogen dicht’, dan gaat de vrijheid toch een beetje weg. Na een aantal jaar dat ik dit nu mag doen, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik veel meer waarde hecht aan mensen die dat uit eigen beweging doen.”

Maar als aanbiddingsleider moet je de zaal ook meenemen toch? Reyer: “Ik probeer altijd zo oprecht mogelijk op het podium te staan, dat is mijn verantwoordelijkheid. Maar als je op het podium staat met je ogen dicht en je mompelt wat tussendoor en je verwacht wel dat de zaal vurig reageert, ja, daar ben ik wel van bijgekomen. Als je veel energie geeft, krijg je het ook eerder terug. En daar is niks mis mee, ook niet in een setting van aanbidding. Maar op nummer 1 staat altijd dat aanbidding oprecht moet zijn.”

Het hele gesprek met Reyer kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Reyer