Billie Eilish (18) is op dit moment de meest populaire zangeres ter wereld. Ze won meerdere Grammy Awards en zingt veel over haar eigen depressie, klimaatverandering en andere problemen waar tieners mee te maken hebben. “Ze is een heel getalenteerd meisje en als rolmodel zegt ze een aantal goede dingen. Tegelijkertijd heeft ze een duistere kant waar ik het licht van het evangelie tegenover wil zetten”, vertelt jongerenwerker Corjan Matsinger bij Groot Nieuws Radio.

Vraag om aandacht

In een artikel op de website van Christianity Today wordt gezegd dat ouders hun tieners beter kunnen begrijpen door naar Billie Eilish’ muziek te luisteren. Corjan Matsinger sluit zich aan bij die oproep, omdat je door open het gesprek aan te gaan, kan weten wat er leeft bij je kind. “Ook onder jongeren in Nederland is er een hulproep, een vraag om aandacht. Billie Eilish weet die roep te vertolken”, vertelt Corjan.

Billie Eilish geeft een stem aan angstgevoelens en depressiviteit die onder veel jongeren leeft. “Het spannende is dat muziek emoties versterkt. Als je je heel depressief voelt en je gaat je helemaal onder in de muziek van Billie Eilish, dan vind ik het wel spannend welke uitwerking dat heeft. In sommige gevallen kan dat verkeerd uitpakken, dat het een laatste duwtje over de rand geeft. Als bijvoorbeeld een meisje niet lekker in haar vel zit en meer van deze muziek gaat luisteren, dan vind ik het jammer dat Billie Eilish het zo goed weet te vertolken, maar weinig antwoorden geeft.”

Wake up call

“Het feit dat deze muziek zo breed aansluit, is voor ons een wake up call dat deze dingen leven onder jongeren. Is onze omgeving zo veilig dat we er over kunnen praten? Is de band die we hebben met onze kinderen zo sterk dat we het gewoon kunnen benoemen”, vraagt Corjan Matsinger zich af.”

Het hele gesprek met Corjan Matsinger over Billie Eilish kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Billie Eilish