Voor veel muzikanten waren de afgelopen twee jaar niet makkelijk. Dat geldt ook voor zangeres Larissa. Zingen kon ze nog wel, maar niet voor publiek of op een podium. Ze wist niet dat ze dat zó kon missen! In die periode schreef ze haar nieuwste single met de titel Breathe Again. In Backstage vertelt Larissa aan Hans over de achtergrond van het nummer.

Opnieuw kunnen ademhalen na een moeilijke tijd; daarover zingt Larissa in haar nieuwste single. Ze schreef het nummer al een poos geleden, na een moeilijke periode. Eerst kreeg haar man een burn-out had en daarna ging het met haarzelf niet zo goed. Toen dat alles achter de rug was, kwam Larissa in een fase dat ze vrij kon ademhalen. Dat was het moment dat ze begon te schrijven aan Breathe Again.

Niet meer kunnen zingen

De tijden van rustig ademhalen waren snel voorbij. Wat volgde was een periode van lockdowns en veel thuis zijn. Deze coronatijd had veel invloed op het leven van de zangeres. Muziek maken en optredens geven zat er even niet in. Ze richtte zich daarom op heel iets anders; interieuradvies. Toen ze na lange tijd weer op het podium stond, werd ze daar heel gelukkig van: “Plotseling dacht ik dit is het. Zingen is waarvoor ik ben gemaakt en ik voelde me als een vis in het water!

Het nummer lag al een tijdje op de planken. Nu voelt het als een goed moment om te delen. De wereld en de zalen gaan weer voor haar open: “Dit moment voelt als een frisse start. Ik kan weer lekker ademhalen en zingen.”

Dat gevoel van weer kunnen ademhalen hoor je niet alleen in de tekst, maar ook in de muziek. Het nummer begint klein en kwetsbaar en bouwt uit naar een krachtige bridge waarin Larissa bezingt dat ze klaar is om alles los te laten en een nieuwe start te maken.

Het kan zomaar weg zijn

Die allereerste keer dat Larissa weer op een podium stond, was voor haar heel bijzonder: “Ik kon echt wel huilen. Wat heerlijk om weer te kunnen zingen! Thuis kon ik natuurlijk ook zingen, maar het is zo anders dan voor publiek en met andere muzikanten op een podium. Als je daar staat en iets zingt met je hart en ziel, dan voel je dat het publiek dat ook voelt. Als je live muziek hoort, dan doet het iets met je.”  Voor de coronaperiode was dit gevoel er ook al, maar toch een stuk minder: “Je nam de dingen toch wat meer voor lief. Nu weet je wat er te verliezen is. Het kan zomaar weg zijn.”

Met die gedachte staat Larissa ook op het podium. Elke keer dat ze zingt, voelt het alsof het de laatste keer kan zijn. Dus zingt ze de longen uit haar lijf en gooit ze haar hele hart erin. Dat voelen ook de mensen in de zaal: “Bijna elke keer dat ik zong, zat er wel iemand in de zaal die een traantje wegpinkt. Muziek doet zo iets met je! Via de radio is het toch anders dan als je live ergens bent. Als de woorden je raken en de muziek over je heen spoelt. Voor mij weerspiegelt dat een klein stukje van de hemel.”

Luister hier het hele gesprek terug: