Hoogsensitief of hooggevoelig zijn. Het is een onderwerp waar langzaam steeds meer over bekend wordt en ook meer aandacht voor is. Marieke Middel is orthopedagoog en moeder van drie kinderen. Zij komt hoogsensitiviteit zowel in haar werk als haar gezin tegen. Daarom besloot ze een boek te schrijven voor de ouders van deze kinderen. Het heet ‘Schitterend sensitief: handreiking bij het opvoeden van hoogsensitieve kinderen.’

In de Nieuwe Morgen sprak Lukas met Marieke. Hoe weet je of je kind hoogsensitief is?: “Hoogsensitiveit is een karaktereigenschap. Mensen verwerken prikkels diepgaander en reageren er intenser op. Fysieke prikkels kunnen dat zijn, zoals een label dat niet lekker zit in je kleren of een nieuwe juffrouw voor de klas.”

Als ouder kan het heel uitdagend zijn om je kind op te voeden als je merkt dat het kind hoogsensitief is: “Juist omdat ze zo gevoelig zijn voor die prikkels, komt alles een stuk nauwer. Bij een orchidee heb je precies genoeg licht, water en voeding nodig om tot bloei te komen. Bij een kind dat hoogsensitief is, is dat ook het geval. Je moet precies de goede afstemming vinden en dan kunnen ze heel mooi gaan bloeien.”

“Het belangrijkste uit mijn boek vind ik dat met de juiste ondersteuning, kinderen echt kunnen bloeien. Je besteedt heel veel aandacht ter preventie van problemen. Zo kunnen ouders praktisch aan de slag om later problemen te kunnen voorkomen.”

Het hele gesprek terugluisteren kan hier.