Geweld en de Bijbel zijn twee woorden die we niet vaak samen horen. Toch staat de bijbel, en dan vooral het oude testament, er vol mee. Hoe ver ga ik met het uitleggen van het lijdensverhaal aan een drie-jarige? Vertel ik de bloederige details van de kruisiging of kan ik het beter vooral hebben over de opstanding? Dat vroeg Laurens zich af toen hij tijdens Pasen merkte dat het voor kinderen soms best gruwelijk kan klinken.

Hanna Holwerda gaf antwoord op de vraag van Laurens. Zij is schrijfster en heeft onder andere het boek ‘kris kras door de Bijbel’ waarmee je samen met je kind de Bijbelverhalen ontdekt. Volgens Hanna heeft elk bijbelverhaal een kernboodschap. Die kern moet je aan de kinderen vertellen als je een bijbel verhaal vertelt: “De kern van het paasverhaal ligt veel meer bij de opstanding. Afhankelijk van hoe oud je kind is, kan je bekijken welke lagen je daarbij vertelt.”

Wat Hanna het belangrijkste vindt met het vertellen van de verhalen is: ga naast je kind staan. Samen zoeken naar het antwoord van je vragen is waar je het meest van leert: “Het is helemaal niet erg als je als ouder zelf het antwoord niet weet. Dat moeten kinderen zelf ook leren ontdekken. Stimuleer dat je kinderen zelf op zoek gaan.”

Het hele gesprek terugluisteren kan hier.