Vaders zijn in de opvoeding minstens zo belangrijk als moeders, zegt ontwikkelingspsycholoog Wietske Noordzij. “Zij leren hen om staande te blijven in deze wereld.”

Als ontwikkelingspsycholoog en mede-oprichter van Raise Up geeft Noordzij trainingen aan ouders en opvoeders. “We merken dat niet iedereen goed weet hoe belangrijk de rol van de vader is.”

Basis

Moeders hebben de rol gekregen om kinderen een stukje veiligheid en bescherming te bieden, vertelt Noordzij. “Dat zie je in de Bijbel heel mooi terug. Moeders bieden hun kinderen een veilige basis. Ze hebben oog voor het kind, wanneer het pijn heeft. Ze vertroosten, vertroetelen en beschermen het.”

Voor vaders is de rol anders, zegt ze. “Je ziet dat zij meer de rol hebben om het kind te leren om staande te blijven in deze wereld. In de maatschappij buiten het huis. Hij bereidt ze erop voor en maakt ze er sterk en weerbaar in. Bijvoorbeeld wanneer ze naar school gaan.”

Kinderen zijn dus gebaat bij zowel hun moeder als vader. “Kinderen die beiden hebben, dus de veiligheid en beschutting en daarnaast het zelfvertrouwen om de wereld aan te kunnen, staan het meest stevig in hun schoenen.”

Impact

“Het is belangrijk dat de vader zijn rol inneemt”, zegt Noordzij. “Je ziet dat kinderen meer de neiging hebben om hun vader dan moeder te volgen. Dat de vader zijn eigen grenzen stelt.”

Ze hoopt dan ook dat vaders dit uit zichzelf doen. “Je ziet dat als vaders hun rol niet innemen, dat dit enorme impact heeft op de samenleving. Bij jongeren in jeugddetentie, de moeilijkste groep voor ons als hulpverleners, zie je dat ze bijna allemaal honderd procent gemeen hebben dat ze geen band met hun vader hebben.”

Beeld: Unsplash/Kelly Sikkema