Daniël, de zoon van Annette Bakker, werd veel te vroeg geboren waardoor er voor zijn leven gestreden moest worden. Ze konden weinig voor hem doen, maar tegelijkertijd ook heel veel. Ze konden hem zoveel mogelijk vasthouden. Annette ontdekte hoeveel er gebeurt bij moeder en kind als je je kind vasthoudt.

“Uit onderzoek is gebleken dat zijn waardes beter waren. Zijn ademhaling was rustiger, hij had minder pieken in zijn hartslag. Hij deed het gewoon beter”, vertelt Annette Bakker in Brandstof bij Groot Nieuws Radio.

Basisbehoefte

“Vasthouden is echt een basisbehoefte. Als een kind opgroeit, vindt hij meerdere liefdestalen fijn die je als ouder aan hem toont. In de eerste jaren is vasthouden een enorm krachtige stem van jouw liefde voor hem. Jouw veilige armen geven aan: je mag er zijn, je bent geliefd.”

Ook is vasthouden belangrijk voor de hechting tussen ouder en kind. “Je kan dat zien als hechtingsdraden die je weeft met je kind”, vertelt Annette Bakker. “Elke positieve ervaring geeft een positieve draad. Soms zijn er ook negatieve ervaringen, bijvoorbeeld als een kind lang in zijn eentje ligt te huilen. Hoe meer positieve draden er zijn, hoe steviger jouw band.”

Volwassene

Ook na de babytijd blijft vasthouden en aanraking een belangrijke behoefte. Annette Bakker: “Ik ben ook wel heel benieuwd als onze kinderen opgroeien, hoe ze hun behoefte daarin aangeven. Ik zie verschil tussen mijn dochter en mijn zoon. Mijn dochter vind het voldoende als ik haar hand vasthoud als ik haar naar bed breng. Bij Daniël zijn we nog niet gestopt met buidelen, hij valt nog steeds bij ons in slaap.”

“Ik ben ervan overtuigd dat die behoefte altijd blijft, ook al geven ze dat soms niet aan. Een tiener zal het misschien niet aangeven, maar nog steeds is die behoefte er. Dan ga je er op een andere manier mee om, bijvoorbeeld met een stoeipartij. Aanraken kan op heel veel manieren. Je kan ook aanraken met je ogen, dat is ook een manier van verbinding.”

Luister het gesprek

Het hele gesprek met Annette Bakker kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Ik houd je vast’ van Annette kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Groot Nieuws Radio