De kerk kan in de opvoeding ook een belangrijke rol spelen. Tegelijkertijd zien we dat jeugdwerk voor kerken echt een probleemdossier kan zijn. Hoe ontdek je dan als kerk hoe je jouw rol in de opvoeding kunt invullen? Esther van Maanen ontdekte een simpele, maar goede manier om dat te achterhalen. Ze praat erover door met Youri in De Nieuwe Morgen.

Op bezoek

Esther is jeugdwerker en verdiepte zich jaren geleden al in dit onderwerp. Het lukte haar in meerdere kerken om het jeugdwerk en de betrokkenheid van gezinnen een nieuwe impuls te geven. Bij haar afstuderen ontdekte Esther al dat ouders een hele grote invloed hebben op de geloofsopvoeding van hun kinderen. Ze bedacht daarom om, samen met een groep vrijwilligers, alle gezinnen uit de gemeente op te zoeken. Dat had zo’n groot effect, dat ze het concept ook in andere kerken uitrolde.

Het concept is heel eenvoudig, vertelt Esther: “Door echt in gesprek te gaan, ontdek je wat er daadwerkelijk bij ouders leeft. Ik merk dat veel kerken met de beste bedoelingen avonden over geloofsopvoedingen organiseren en merken dat de opkomst tegenvalt. Als je het omdraait dan start je waar de ouders zitten, bij de thema’s waar ze echt meezitten.”

Beleving

De gesprekken deelt Esther in op drie verschillende niveaus: kerkbeleving, geloofsbeleving en geloofsopvoeding. Allereerst bespreekt ze hoe de ouders en de kinderen hun kerk ervaren. Daarna gaat het gesprek over de geloofsbeleving. Dan ontdekt ze de grote vragen en struggles die spelen. Aan die onderwerpen kunnen predikanten vervolgens aandacht besteden in hun preken.

Het laatste niveau van het gesprek gaat over de geloofsopvoeding: “Dan vraag ik zowel hoe ouders dat op dit moment vormgeven als welke behoeftes ze hebben.”

Waardevol

Eigenlijk is de oplossing dus heel simpel: aandacht geven en de problemen in kaart brengen. Voor ouders is dat heel waardevol, want ze voelen zich gehoord en gezien. Maar ook voor kerken is het belangrijk, omdat ze daardoor veel bewuster met gezinnen omgaan en relevante thema’s kunnen behandelen.

Meer informatie over het project vind je op de website van de protestantse kerk. Hieronder kun je het hele gesprek met Esther terugluisteren:

Beeld: Unsplash