Arie Slob (ChristenUnie) is nu twee jaar minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in het kabinet-Rutte III. Toen hij tijdens de formatie gevraagd werd om toe te treden tot het kabinet, heeft hij biddend gezocht of dit de weg was die hij moest gaan. “Dat gaf vertrouwen dat je het aankan als het zwaar is. Dat heb ik de afgelopen twee jaar gemerkt”, vertelt Arie Slob in een interview bij Groot Nieuws Radio.

Twee marathons

Toen hij afscheid nam als fractievoorzitter van de ChristenUnie, gaf hij in een afscheidsinterview met het Nederlands Dagblad aan dat hij meer behoefte had aan rust. Weer gewoon iets kunnen doen in de kerk, een verjaardag vieren en op vakantie zonder gestoord te worden. “Dat is ook allemaal gebeurd. Ik heb ook gezegd dat ik een marathon wilde gaan lopen, ik heb er zelfs twee gelopen”, vertelt Arie Slob in het programma Bij Jorieke. “Ik heb er echt van genoten.”

Binnen een paar weken was hij in zijn kerk bevestigd als ouderling en voerde hij thuis bij gemeenteleden pastorale gesprekken. Ook ging hij weer voor het eerst doordeweeks naar een concert met zijn vrouw. “We keken elkaar aan: dit is echt een cadeautje dat dit kan!”

Vertrouwen

Maar toen kwam de vraag of Arie Slob minister wilde worden namens de ChristenUnie. Hij heeft dit ervaren als een roeping. “Het roeping wordt in christelijke kring vaak alleen aan voorgangers gekoppeld, maar het geldt voor ieder mens, of je in de media werkt of in de politiek actief bent. Soms komen er vragen op je af waar je over moet nadenken. Moet ik deze weg ook gaan? Ook al zitten er schaduwkanten aan en vraagt het iets van me. Maar als je er dan toch van overtuigd bent dat dit de weg is die we moeten gaan, dan geeft het ook wel weer vertrouwen dat je het aankan als het zwaar is.”

“Je krijgt kracht voor je werk”, vertelt Arie Slob. “Het is een vreugde om een bijdrage te mogen leveren en ook wel heel bijzonder om te mogen doen. Ik heb er nooit van gedroomd, maar het is best heel bijzonder om een periode bewindspersoon te zijn en een bijdrage te mogen leveren aan het land op het allerhoogste niveau.”

Het hele gesprek met minister Arie Slob kun je hier terugluisteren. Jorieke sprak met hem onder andere over het smokkelen van Bijbels én Arie Slob beantwoordt een aantal prangende vragen.

Beeld: ChristenUnie / Ruben Timman