Het maatschappelijk debat in Nederland wordt harder. Het lijkt soms wel of links nóg linkser wordt en rechts nóg rechtser. Peter van Dijk, uitgever bij Mediawater, heeft zich deze zomer iets belangrijks voorgenomen. “Ik ga niet meer heel hard roepen wat ik vind”, zo vertelde hij maandagavond bij Marien in De Dag Van Vandaag. Hij voert een pleidooi voor gematigdheid.

“Ik ben niet mijn idealen verloren, maar de situatie in Nederland vind ik dusdanig dat ik niet meer heel hard ga roepen wat ik vind. Het heeft alleen maar als effect dat rechts denkt: zie je wel, hij gaat steeds harder roepen, ik ga ook harder roepen”, vertelt Peter van Dijk, die zichzelf als ‘een behoorlijk links mannetje’ ziet.

Zonnepanelen

Met Reinier Sonneveld heeft hij een aantal avonden gepraat over wat nou een goede manier van leven is volgens de Bijbel. Een van hun conclusies is: doe het niet om de resultaten, maar omdat het goed is. Als voorbeeld noemt hij zonnepanelen. “Ik zit er steeds naar te kijken: ga ik dat wel of niet doen. Dan lees je alle discussies of het zin heeft, of het wel of niet werkt, of de prijs omhoog of omlaag gaat. Dan denk ik: je moet niet altijd kijken naar wat het oplevert, maar bedenk: dit is de schepping, daar heb je gewoon voor te zorgen. Deze stap is gewoon goed, punt.”

“De discussie gaat vaak over de vraag of het voldoende oplevert, maar misschien is het voldoende om je af te vragen of het de aarde niet afbreekt”, aldus Peter van Dijk.

Beeld: Facebook Peter van Dijk