Burgemeester Marcouch van Arnhem wil demonstraties bij abortusklinieken alleen toestaan als mensen daarvoor een vergunning hebben. Meer gemeentes willen een soortgelijke regeling hebben. Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer, liet zich woensdag daar kritisch over uit. “Zulke ingrijpende politieke politieke beperkingen van het demonstratierecht komen toch alleen voor in dictaturen”, zo vraagt hij hardop af op Twitter.

In De Nieuwe Morgen gaf hij donderdagochtend een toelichting. “Ik heb het bewust getwitterd om het op scherp te zetten. We kunnen allemaal het frame kiezen dat het eindelijk nodig is om iets aan intimidatie te doen. Het is een hetze van een aantal actiegroepen die het anti-abortusgeluid eigenlijk buitengewoon irritant vinden, dat willen ze zo ver mogelijk wegzetten. Als we daarin meegaan en op grond daarvan allerlei boute maatregelen gaan nemen, dan komen we meer uit bij een dictatuur dan bij een volwassen democratie”, aldus Van der Staaij bij Groot Nieuws Radio.

Irritante boodschap

Kees van der Staaij is bezorgd dat de maatregel van Marcouch vooral is ingegeven door de inhoud. “Niet dat het nodig is omdat er grote rellen ontstaan, dat is normaal hoe burgemeesters gewend zijn om daarmee om te gaan. Maar eigenlijk omdat ze die boodschap irritant vinden, met kunst- en vliegwerk wordt geprobeerd die zover mogelijk weg te houden.”

“Actiegroepen schetsen vooral een beeld dat er overal mensen onrespectvol worden aangesproken en aangevallen, op een kwetsbaarheid in hun leven. Dat zou natuurlijk niemand willen. In de praktijk blijkt dat er juist op een hele zorgvuldige en respectvolle manier wordt omgegaan met mensen die niet aangesproken willen worden. Dat hoor je ook als je dat terugvraagt aan gemeenten en bij organisaties bij Schreeuw om Leven. Tegelijkertijd wordt ook gemerkt dat veel vrouwen het op prijs stellen dat ze juist een hulpaanbod krijgen, dat zo schrijnend wordt gemist in deze tijd.”

Maatregelen tegen personen

“Er zijn altijd uitzonderingen waardoor er dingen mis gaan”, erkent Van der Staaij. “Maar dat moet je gericht melden, registreren en netjes aangeven bij de abortuskliniek of politie. Dan kun je gerichte maatregelen nemen tegen personen.”

Het hele gesprek met Kees van der Staaij kun je hier terugluisteren.

Beeld: