Het is een lastige, maar onvermijdelijke vraag in de aanloop naar het tienjarige jubileum van Backstage: welke gasten zijn presentator Hans van Vuuren bijgebleven in al die jaren? Eigenlijk wil en kán hij niet kiezen, zoveel mooie, bijzondere en indrukwekkende gesprekken voerde hij in meer dan 2000 afleveringen van Backstage.

“Het is heerlijk om over 10 jaar Backstage na te denken,” begint Hans. “Om na te genieten van honderden mooie gesprekken met al even mooie mensen. Het ene moment met een beginnend muzikant uit eigen land, het volgende moment met muzikanten die al de wereld rond reisden voordat ik zélf ter wereld kwam. En dan in zo’n jubileummaand die éne (oh zo logische) vraag van je collega’s: ‘Kun je een lijstje maken van je favoriete gasten?’

Veteranen

“Natuurlijk kan dat, maar dat wordt dan wel een Top-500. En dát zal niet de bedoeling zijn. Ik vind het élke dag een feest om mensen te spreken en hun verhaal met de luisteraar te delen. Of ze nou hun eerste single komen voorstellen of al 50 jaar in het vak zitten. Maar ja, ik moet tóch een keuze maken en daarom heb ik gekozen voor de ‘veteranen’ uit de scene. Voor dit ‘lijstje’ heb ik me dus beperkt tot:

  1. Muzikanten die al langer bezig zijn dan ik muziekjournalist ben (nu 25 jaar), maar toch altijd doorgingen, en
  2. Muzikanten die ik líve interviewde in de Backstage-periode (dus tussen 2011 en 2021). Telefonische gasten (hoe leuk en lief ook) zijn dus uitgesloten van dit overzicht.

Randy Stonehill & Matthew Ward

“Aangezien ze samen op deze (niet zo beste) foto staan, pak ik ze ook maar als één mee. Randy was eerder al eens in de studio geweest vanwege een Kersttour, terwijl Matthew in 2011 nog headliner was op het legendarische (ahum) ‘Classics-Festival’. In de zomer van 2014 waren ze samen in het land, had ik beide heren in de studio en deelden ze verhalen over vroeger. Bovendien kregen we van Randy het bijzondere achtergrondverhaal achter ‘Rachel Delevoryas’.”

 

Phil Keaggy

“De meestergitarist was in 2013 in de Grote Kerk van Gouda. Hij had zijn vrouw meegenomen en ze hadden rond het optreden gelijk maar een huwelijksjubileum-reis door Europa gepland. Gelukkig was er een moment voor het concert om Phil te spreken en hem onder meer fijntjes te horen uitleggen dat ‘worship-leaders’ en ‘pop-muzikanten’ volgens hem twee verschillende categorieën zijn (check ook de Jubileum-podcast voor meer over dit onderwerp).”

 

Steven Curtis Chapman

“Ik had Steven in een ‘vorig journalistiek leven’ wel vaker gesproken, maar in 2012 schoof hij in Schiphol-Rijk toch ook even achter de Backstage-microfoon. We spraken onder meer over het ‘slachtoffer zijn van je eigen succes’ en zijn diepe respect voor zijn ‘mentor’ Bill Gaither.”

 

Chuck Girard

 

“Het klinkt natuurlijk vreselijk om te zeggen, maar voor mij was Chuck Girard lange tijd vooral ‘de vader van Alisa’. Zijn dochter stond aan het begin van deze eeuw met de band ZOEgirl namelijk veel meer op mijn netvlies. Maar toen Chuck in 2012 zelf naar Nederland kwam voor een aantal concerten, hebben we in de studio onder meer gesproken over de beginjaren van christelijk popmuziek, waarin zijn band Love Song als één van de pionierende acts een belangrijke rol speelde.”

 

 

Elly & Rikkert

“Ergens in een uitzending heb ik Elly & Rikkert eens de ‘koning en koningin van Gospel Nederland’ genoemd. En ik denk dat de titel nog steeds past. Generaties landgenoten zijn opgegroeid met muziek van het duo, die mensen op een toegankelijke manier meenamen in hun ‘zoektocht door het leven’. Toen ze hun 50-jarig jubileum vierden met een afscheidstournee, heb ik met hen een speciale ’50 Jaar Elly & Rikkert’-serie gemaakt, waarin ik een jaar lang wekelijks een lied met hen besprak. 50 liederen in totaal.”

Steve Taylor

“Steve Taylor is een liedschrijver met een scherpe pen, die met name in de jaren ’80 en ’90 veel muziek maakte. Later werd hij producer (van o.a. Newsboys), platenbaas (van o.a. Sixpence None The Richer) én filmmaker. In 2012 bezocht hij het Flevo Festival voor de première van zijn film ‘Blue Like Jazz’, om in de dagen erna ook bij onze studio binnen te stappen.”

Amy Grant

“Ik geef toe… vanaf het moment dat ik mezelf muziekjournalist durfde noemen, heeft een gesprek met Amy Grant hoog op mijn ‘wensenlijstje’ gestaan. In 2012 was het éindelijk zo ver. Ik heb gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar de bekende ‘Welcome In Backstage’-openingsjingle van Backstage in te laten spreken.”

Michael W. Smith

“Waar het gesprek met Amy Grant een vooralsnog éénmalige gebeurtenis was, was Michael W. Smith veel vaker in de uitzending te horen. Nou is hij ook véél vaker in het land, dus het is alleszins logisch, maar toch. Het meest voor de geest staat me een ontmoeting waarin hij me vertelde dat de Amerikaanse radiostations steeds vaker besloten zijn liederen niet meer te gebruiken. Vanuit ons eigen werk snap ik de wens om radio-edits, maar géén Michael in je programmering…? Daar snap ik weinig van.”

Barry McGuire

“Na 50 jaar in de muziek besloot Barry McGuire in 2013 dat hij nog één keer een tournee wilde doen om afscheid te nemen van zijn Europese fans. Hij gebruikte het moment eveneens voor een bezoek aan Groot Nieuws Radio. Zijn grootste hit ‘Eve Of Destruction’ (1965) is ouder dan ik, maar een gesprek met hem heeft me veel geleerd over de beginjaren van CCM (‘Ik wist niets van een Jesus Music Movement. Ik zong gewoon liedjes over de God die ik had leren kennen. Ik wist niet dat anderen dat ook deden. Ik kende ze ook niet. Pas later hebben mensen bedacht dat wat allerlei indiviuele, gelovige muzikanten deden, een ‘movement’ moest heten).”

Carel Heinsius

“In 2020 overleed jazz-pianist Carel Heinsius. Hij had in de jaren ’70 een tweetal ‘Hardop Gedacht’-albums gemaakt, waarop hij prikkelende teksten een jazzy melodie had gegeven. Later waren nog meer albums verschenen. Toen we in aanloop naar het Classic Festival met elkaar in contact kwamen en hij zich tot mijn vreugde ‘vereerd voelde’ om op de slotavond mee te doen, begon ik steeds meer respect voor deze ‘nestor’ te ontwikkelen. Een aantal jaar geleden duwde hij me een demo van ‘Hardop Gedacht 3’ in handen, met de vraag of ik iemand kende die de plaat met hem een keertje op een middag wilde opnemen. Een middag? Wat waren de tijden veranderd! De plaat is er uiteindelijk nooit meer gekomen, maar ik denk met liefde aan Carel terug.”

 

Luister hier naar de speciale jubileumuitzending. Hans van Vuuren haalde samen met Nando Kok nog meer herinneringen op en Larissa kwam samen met pianist Jan Willem van Delft naar de studio om live muziek te maken.