Dat Marco den Toom een begenadigd organist is, dat is inmiddels vrij algemeen bekend. We beginnen echter ook steeds meer te ontdekken hoe waardevol zijn aandeel is als componist. Een componist met een missie: verfrissende aanvulling geven op het traditionele koorrepertoire.

Den Toom beschrijft in het cd-boekje op persoonlijke toon zijn werkwijze: ‘Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat mijn koormuziek een eenvoudig en toegankelijk karakter ademde, zowel in tekst als in melodie. Mijn eigen melodieën zijn niet gemaakt om de kwaliteit van de oer-melodieën (de Geneefse psalmen) te overtreffen en te vervangen. Ik heb ze gemaakt om bepaalde woorden of gevoelens op een nieuwe manier te verklanken.’

Inhoudelijk bleken de liederen die Den Toom schreef te ‘vangen’ onder de kern-woorden ‘Geloof, Hoop & Liefde’ en in die blokken is het album ook opgebouwd. De liederen wordt op solide wijze vertolkt door Christelijk Jongerenkoor Jigdaljahu o.l.v. Bert Noteboom en Christelijk Mannenkoor Soli Deo Gloria o.l.v. Jaap Kramer. In de degelijkheid van de uitvoeringen ontdek je als luisteraar ook steeds weer de liefde voor mooie melodieën.

Marco den Toom bespeelt op het album uiteraard zelf het orgel. Muzikaal worden hij en de koren muzikaal bijgestaan door pianisten Johan Bredewout en Lennart Morée, dwarsfluitiste Marjolein de Wit, hoboïste Anja van der Maten en trompettist Maurice van Dijk.

Deze CD kun je als welkomstgeschenk kiezen als je je aanmeldt als Vriend van Groot Nieuws Radio.

‘Geloof, Hoop & Liefde’ – Koorwerken van Marco den Toom door Chr. Jongerenkoor Jigdaljahu & Chr. Mannenkoor Soli Deo Gloria (STH Records)