Je kunt het inmiddels een jaarlijkse traditie noemen: een nieuw album van The Musix. Na ‘Interludio’, ‘Synfonia’ en ‘Energique’ mag nu ook ‘Passione’ zich in dat rijtje voegen. De werkwijze van het instrumentale zestal lijkt inmiddels als een trein te werken. Een jaar lang wordt muziek gezocht en worden arrangementen geschreven. Na een oefenperiode volgt dan een nieuwjaarstournee. En als men het programma dan lekker in de vingers heeft, wordt de CD opgenomen. ‘Passione’ is dus een registratie van het concertprogramma van begin 2020.

Hoe de trein in 2021 zal gaan rijden, is natuurlijk nog ongewis, maar in elk geval zorgt ‘Passione’ voor een mooi stuk luisterplezier. Zeventien liederen lang de combinatie van orgel, piano, viool, cello, fluit en harp, waarbij (licht) klassiek, populair en geestelijk repertoire elkaar op een aanstekelijke manier opvolgt. De samenbindende factor is het thema ‘Italië’, waardoor de sfeer van het album nóg ietsje vrolijker lijkt dan op vorige albums.

De thematiek vinden we terug in de keuze voor de componisten (Vivaldi, Veneziano, Rossini, Pergolesi), maar ook het gebruik van Italiaanse titels voor bekende kerkmelodieën. Denk daarbij aan ‘Sono Que A Lodata (Here I Am To Worship)’ en ‘Tu Sei La Mia Vita (Heer, U Bent Mijn Leven). Vanuit de populaire muziek herkennen we natuurlijk ‘Luna’ en ‘Vivo Per Lei’, terwijl er ook een smaakvolle vertolking van Lauren Daigle’s ‘You Say’ op het album staat. En hoewel er geen hoboïst in The Musix zit, ontbreekt natuurlijk ook ‘Gabriel’s Oboe’ van Ennio Morricone niet, waarbij violiste Corrie Wielink op overtuigende wijze de hoofdrol vertolkt.

The Musix bestaat uit Lennert Knops (orgel), Marie Knops (harp), Martha van Gent (fluit), Arie van der Vlist (piano), Csaba Erdos (cello) en Corrie Wielink (viool).

Koop de cd The Musix Passione (2020, Excellent Recordings) via bestelmuziek.nu