“Als kerkorganist zijn de Psalmen mij vertrouwd. Liederen waarin het hele leven voorbijkomt met al z’n ups en down. Liederen die al eeuwenlang mensen aanspreken, troosten en bemoedigen. Liederen waarin mensen zich herkennen. Ook leden van de koren die ik al jaren dirigeer. De Nieuwe Bijbelvertaling inspireerde mij om de Psalmen opnieuw te gaan lezen.”

Al lezende constateert Henk van der Maten dat er ‘muziek zit’ in de nieuwe Psalmvertalingen en na het lezen van Psalm 136 schreef hij ‘Eeuwig Duurt Zijn Trouw’. Tijdens een uitvaartdienst ontstond inspiratie voor ‘Hij Zal Mij Bewaren’ (Psalm 121) en gaandeweg ontstonden lofliederen als ‘Zo Lang Ik Leef’ (Psalm 146), liederen over vertrouwen als ‘Schuilen Bij De Heer’ (Psalm 16) en smeekbedes als ‘Uit De Diepte Roep Ik U’ (Psalm 130).

Tekst loopt verder onder de video

De titel van het album is uiteraard geïnspireerd op de titel van Henks compositie over Psalm 98, één van de meest geliefde koorliederen van het afgelopen decennium. Het album met daarop een vijftiental liederen (waarvan twaalf Psalmen), werd in 2008 opgenomen door het Christelijk Gemengd Koor De Lofstem uit Emst, waar van der Maten destijds dirigent van was. De opnames vonden plaats in de Ontmoetingskerk in Heerde.

Het koor wordt op het album muzikaal ondersteund door Marcel van de Ketterij (orgel), Johan van der Graaf (vleugel), Arjan Post (trompet & bugel), Edith Post (trompet), Anja van der Maten (hobo), Mieke Keizer (dwarsfluit), Thomas Dirks (contrabas) en Henk Westra (slagwerk). Van der Maten speelt zelf hier en daar op de synthesizer.

Anno 2020 staat De Lofstem onder leiding van dirigent Harrie Stijf. Exemplaren van deze CD zijn nog verkrijgbaar via www.promusic.nl

Beeld: Facebook De Lofstem, Chr. Gem. Zangvereniging Emst