Groot Nieuws Radio
Luister nuWord nu vriend

Artikelen / Bidden

Liveblog: Bid mee tijdens de Dag van Nationaal Gebed

18 maart 2020

Bid je mee vandaag tijdens de Dag van Nationaal Gebed? In verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus willen we onze ongerustheid aan God overgeven. Ook willen we bidden voor onder andere het zorgpersoneel. Via Groot Nieuws Radio en dit  liveblog kun je de Dag van Nationaal Gebed volgen.

22:00 Sluiting liveblog

We sluiten het liveblog voor nu af. Bedankt voor het meebidden vandaag tijdens de Dag van Nationaal Gebed.

19:27 Gebedsavond

Vanaf 20:00 uur kun je bij Groot Nieuws Radio luisteren én meebidden tijdens een gebedsuur. Doe je mee? Via deze pagina kun je jouw eigen gebedspunt indienen.

19:22 Onze Vader

Kees Kraayenoord en een afvaardiging van Mozaiek Worship zingen 'Jezus Overwinnaar', een lied dat veel heeft geklonken in de afgelopen week. Jeannette Westerkamp, predikant in de Nederlands Gereformeerde Kerken, leidt dit gebedsmoment. Kijkers en luisteraars worden uitgenodigd om thuis het Onze Vader mee te bidden.

18:45 Het gebed van Eunice

Van maandag tot en met donderdag hoor je Eunice Nahuis in het programma Brandstof (tussen 10:00 en 12:00 uur). Ook zij bidt vandaag mee op de Dag van Nationaal Gebed.

18:32 Het vierde gebedsmoment

De kapel van de EO wordt weer klaargemaakt voor een nieuw gebedsmoment om 19:00 uur. De focus ligt dan op het Onze Vader, het gebed dat Jezus zijn leerlingen leerde bidden. Uw wil geschiede, zowel in de hemel als op aarde. In dit gebedsblok leggen we onszelf in Zijn hand.

Daarmee is de Dag van Nationaal Gebed nog niet ten einde. Vanavond tussen 20:00 en 21:00 uur is er nog een gebedsuur bij Groot Nieuws Radio. Eunice Nahuis en Thijs Noorlandt nodigen je van harte uit om je daarbij aan te sluiten en mee te bidden voor verschillende onderwerpen.

16:44 Marien bidt mee

Marien Korterink, presentator van De Dag Van Vandaag bij Groot Nieuws Radio, bidt vandaag ook mee tijdens de Dag van Nationaal Gebed. In een video vertelt waar hij precies voor bidt.

15:34 In U vinden wij rust en vrede

Rick Wan, voorganger in de Chinese Kerk in Amsterdam, gaat met ons in gebed. "We leven in onzekere tijd, een tijd van angst en wanhoop. Maar God, laat ons alstublieft niet afleiden door deze crisis. Dat we ons tot U mogen gaan richten. Want in U vinden wij rust en vrede", bidt hij.

Ook wordt gebeden voor mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en de veiligheid, voor bescherming tegen het coronavirus. "Als er angst heerst, wilt U ze versterken met moed en helpen om op U te vertrouwen."

14:26 Straks het derde gebedsmoment

'Bidden en het Koninkrijk zoeken' is het thema voor het derde gebedsmoment op de livestream. Die gaat zo om 15:00 uur van start. Rick Wan (Chinese CAMA) verzorgt de inleiding. We verbinden ons met alle medegelovigen over de hele wereld die de gevolgen ondervinden van de coronacrisis. We zijn dankbaar voor allen die zich inzetten voor onze gezondheid en veiligheid en bidden voor hen. We zoeken naar kansen om de hoop van het Koninkrijk te delen met de mensen om ons heen.

Het gebedsmoment is te volgen via Groot Nieuws Radio, de livestream hierboven en nationaalgebed.nl.

14:20 Plaats een gebed op de gebedsmuur

Heb jij al een bericht geplaatst op de gebedsmuur? Mag voor jezelf of voor een ander! Zo delen we met elkaar gebedspunten en bidden we met en voor elkaar. Een bericht delen kan via deze pagina.

14:12 René van Loon: Eerst naar God toe

Vanochtend was René van Loon, predikant en schrijver van missionaire boeken, te gast in Brandstof bij Groot Nieuws Radio. Hij vindt het mooi én belangrijk dat een Dag van Nationaal Gebed gehouden wordt.

"We kunnen heel veel maatregelen treffen, maar de eerste naar wie we toe moeten is God zelf. Dat wordt gedaan in een breed kader, een brede samenwerking. Dat is een signaal naar mensen om ons heen dat we het in deze situatie van God verwachten. Het is mijn gebed dat we kritisch naar binnen durven te kijken. (...) En tegelijkertijd dat we God danken dat we mogen leven, iets waar we normaal zo weinig aan toe komen. Dat we beseffen dat het leven niet vanzelfsprekend is, maar een bijzonder geschenk."

Het gesprek met René van Loon kun je terugluisteren op Groot Nieuws Gemist.

13:45 Achter de schermen bij #nationaalgebed

Marleen Stelling presenteert verschillende EO-televisieprogramma's en vandaag ook de livestream van de Dag van Nationaal Gebed. Op Twitter geeft ze een blik achter de schermen.

 

— Marleen Stelling (@MarleenStelling) March 18, 2020

 

13:35 Aandacht in landelijke media

Ook de landelijke media besteedt aandacht aan de Dag van Nationaal gebed, zoals op NOS.nl.

 

Dag van Nationaal Gebed: 'Bidden voor iedereen die troost kan gebruiken' https://t.co/GInt5ZCidf

— NOS (@NOS) March 18, 2020

"Wij denken dat wij ons ook niet moeten laten terneerslaan", zegt Christien Crouwel van de Raad van Kerken. "Maar we bidden ook voor iedereen die bemoediging en troost kan gebruiken in deze ingewikkelde en onzekere tijden."

12:25 Uw nabijheid ervaren

Ook wordt gebeden voor mensen die 'vitale beroepen' hebben, zoals werknemers in de zorgverlening. Mirjam bidt ook speciaal voor mensen die zich eenzaam voelen in deze tijd of denken dat hun gebed niet verhoord wordt. "Wilt U uzelf laten zien in deze tijd. Laat ons uw liefde voelen, dat mensen Uw zegen en nabijheid mogen ervaren. U hebt beloofd dat U er altijd bent in alle omstandigheden", zo besluit Mirjam Kollenstaart haar gebed.

En daarmee zit het tweede gebedsmoment er alweer op. Straks om 15:00 uur het volgende gebed, te volgen via de livestream en Groot Nieuws Radio.

12:23 Vul ons met vrede van Christus

In het gebed bidt ds. Mirjam Kollenstaart om de vrede van Jezus Christus. We mogen bij God komen en alles neerleggen wat ons bezighoudt. Mirjam bidt dat we de liefde van God de Vader mogen ontvangen om ook weer uit delen aan anderen. Ook vraagt ze om de Heilige Geest, die ons creatief maakt en in beweging zet.

11:57 Tweede gebedsmoment van start

Mirjam Kollenstaart leidt zometeen het tweede gebedsmoment in, dat in het teken staat van bidden en omzien naar anderen. De vroege christenen hadden ook te maken met epidemieen en grote maatschappelijke onrust. Zij onderscheidden zich door eerst de nood van de ander te zien en daar wat aan te willen doen. Wij bidden voor anderen in onze omgeving en vragen God ons te helpen er voor hen te zijn.

Het gebedsmoment is te vinden via bovenstaande stream en via Groot Nieuws Radio.

11:27 uur Ook Agnes Huizenga bidt mee

Agnes Huizenga, overdenker in De Nieuwe Morgen, vraagt gebed voor een dankbaar hart voor alle mensen, juist nu. Veel meer christelijke leiders hebben een filmpje ingesproken met hun gebed, zoals Wilkin van de Kamp, Hans Maat en Gert-Jan Segers. Bekijk hier hun filmpjes.

11:13 Gebedspunten via Instagram

Via Instagram reageren verschillende luisteraars op de vraag: waar bid jij voor vandaag? Marjon bidt voor alle patiënten met corona en voor de zorgverlening. Rilana bidt voor haar moeder die op dit moment een chemokuur ondergaat, ze loopt een groot risico vanwege het coronavirus. Gerda bidt voor haar eigen gezondheidssituatie, ze heeft te maken met astma. Maris bidt voor saamhoringheid, dat we er mogen zijn voor elkaar in plaats van egoïstisch hamsteren. Een andere luisteraar bidt voor vertrouwen dat God er bij is in deze situatie, dat Hij het in de hand heeft.

Waar bid jij voor vandaag? Laat het weten via de Instagram-story op het profiel van Groot Nieuws Radio.

09:39 Leesplannen voor deze tijd

Een storm van Corona raast over de wereld. We worden er op dit moment door overspoeld. Je luistert ernaar, schudt de informatie misschien van je af en doet je ding. Maar nu lijkt het alsof een enorme golf je dreigt te overspoelen. Hoe voorkom je dan dat angst en onzekerheid je helemaal overspoelt?

09:25 Ontferm U over ons land

René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, spreekt een gebed uit. Hij bidt onder andere voor gezinnen, voor creativiteit om de dagen door te komen. Hij bidt voor bestuurders die leiding moeten geven, lijnen uitzetten en keuzes moeten maken. Ook wordt gebeden om te leven in rust en vertrouwen op God. "Ontferm U over ons land, over Uw wereld, over ons kleine mensen", zo besluit René de Reuver zijn gebed.

Straks om 12:00 uur is het volgende gebedsmoment, live te volgen bij Groot Nieuws Radio, via onze site en via nationaalgebed.nl.

09:03 Dag van Nationaal Gebed is begonnen

De Dag van Nationaal Gebed is zojuist begonnen. Vanuit de kapel van de EO in Hilversum gaat Marleen Stelling in gesprek met Jurjen ten Brinke (voorganger bij Hoop voor Noord in Amsterdam) en René de Reuver (scriba van de Protestantse Kerk in Nederland). Muziek wordt gemaakt door Sharon Kips en Jan Willem van Delft.

Laat weten waar jij specifiek voor bid, dat kan je laten weten via bijvoorbeeld ons Instagram-account.

08:17 Straks het eerste gebedsmoment

Om 09:00 uur gaat de Dag van Nationaal Gebed van start. Het eerste gebedsmoment staat in het teken van bidden en vertrouwen en wordt ingeleid door ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. We zijn als christenen niet immuun voor de gevolgen van de epidemie en voor de bijbehorende onzekerheid. We leggen onze nood voor aan God en doen dat in het vertrouwen dat Hij erbij is.

De inleiding van René de Reuver is te volgen via bovenstaande livestream, maar ook via Groot Nieuws Radio. Het programma Blessings begint daardoor iets later.

07:15 Liveblog van start

Vandaag kun je bij Groot Nieuws Radio de Dag van Nationaal Gebed volgen. Om 09:00, 12:00 en 15:00 uur hoor je drie inleidingen op de gebedsmomenten. In dit liveblog houdt verslaggever Thijs Noorlandt je op de hoogte van deze gebedsdag.

Delen

Misschien ook interessant

Meer artikelen

Mogen we cookies gebruiken?

Via cookies verzamelen we informatie. Dit laat ons toe het gebruik van de site te analyseren, sociale media te integreren, content en marketing te personaliseren, en je gerichte advertenties te tonen op onze sites en apps. Meer uitleg vind je terug in ons privacybeleid en cookiebeleid.

Geef hier onder toestemming of stel je eigen voorkeuren in. Je keuze geldt voor al onze media en je kan deze op elk moment opnieuw aanpassen worden door onderaan de pagina op cookie-instellingen te klikken.