Het is bijna Kerst. Veel van ons zijn al druk met het kerstdiner en we denken na over wat we dit jaar gaan dragen. Maar leidt al die kerstgezelligheid ons af van waar het werkelijk om draait, de geboorte van Jezus? We praten erover met Martien van den Helder, teamleider bij IkZoekGod.nl. “Maak je eigen keuzes. En laat je vooral niet opjutten door de commercie.”

“Alles draait om keuzes, ook tijdens Kerst. Je kunt er voor kiezen om je helemaal te verliezen in alles wat iedereen aan het doen is, maar je kunt er ook voor kiezen om met de inhoud van Kerst bezig te zijn. Maar je kan ook interessante gesprekken hebben aan de tafel. Zet bijvoorbeeld een paar stellingen neer. Maar natuurlijk doet de sfeer ook iets.”

Nadenken

De website IkZoekGod.nl biedt de cursus Onderweg naar Kerst aan, waarin vertelt wordt waar Kerst vandaan komt. Martien: “Als wij de Bijbel openslaan lezen we over de geboorte van Jezus. Het vieren van Kerst vinden we niet terug in de Bijbel, dat is pas later ontstaan als tegenhanger van het midwinterfeest. Zo’n cursus zorgt ervoor dat je er met elkaar over kunt nadenken.”

Inhoud

“Met Kerst moet alles elk jaar weer mooier en prachtiger. Daar kun je aan meedoen, maar dan houd je je echt af van de inhoud. Je kunt er ook voor kiezen dat de kerstballen van vorig jaar ook nog goed zijn. Laat je niet opjutten door wat de commercie allemaal wilt. Maak daarin je eigen keuzes.”

Je kunt hier het gesprek met Martien van den Helder terugluisteren.

Beeld: Unsplash