We leven in de week voorafgaand aan Pasen, die wordt ook wel de Stille Week genoemd. Bij Jorieke stond daarom dinsdag in het teken van het lijden van Jezus en hoe ons dit raakt. Bert Noteboom, voorganger en dirigent, vertelt wat voor hem de essentie is van Pasen. “De God van liefde komt zelf naar deze wereld die verloren is en helemaal niet naar Hem vraagt.”

Volbracht

“Jezus is werkelijk met ons gelijk geworden, dat is heel intens. Jezus lijden is voor mij dat de verbinding met God mogelijk is gemaakt. Ik kan niet geloven in een God die van een afstand toekijkt naar het lijden van deze wereld”, vertelt Bert Noteboom. “Hij geeft zichzelf en wij denken als volgelingen dat wij stoer en braaf zijn, maar wij liggen te slapen. En dan komt Jezus en zegt: slaap maar verder, want het is volbracht!”

“Ik zie altijd een beetje tegen deze tijd op als je te goedkoop tegen het lijden van Jezus aankijkt. Dit jaar was het voor mij wel heel bijzonder. Ik was met iemand in Getsemane die ernstig ziek is. Ik leidde hem rond in Jeruzalem en hebben daar stilgestaan bij het lijden. Hij zei tegen mij: ‘Wat ik doormaak, dat is in verhouding geen lijden eigenlijk. Wat Jezus voor mij deed, dat was lijden. Zo keken we samen dat lijden van Jezus in de ogen en dat zette voor mij de toon in deze lijdenstijd.”

Nederig

Frans Korpershoek, zanger van de band Sela, vertelt: “Ik zie Hem dat kruis dragen met uitgetrokken baard, dat raakt me. Hij koos daar voor ons. Het was geen moeten, maar Hij zei: Ik ga dit doen en wil dit doen om jullie te redden. Ik krijg er al een brok van in mijn keel als ik daar over praat. Ik denk aan de beelden van Jezus die geen weerstand bood en nederig zijn taak op zich nam.”

“Wat mij deze week bezighoudt is The Passion. Ik probeer mensen uit te nodigen om daar in de kerk naar te komen kijken. Veel mensen kijken alleen thuis naar The Passion, maar ik wil voor de verbinding gaan en hoop dat we samen kunnen kijken.”

De hele uitzending van Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash