In de week dat Advent begon en veel mensen Sinterklaas vieren, is er ook nog een ander feest: Chanoeka. Het feest van de lichtjes komt voort uit de joodse traditie en is afgelopen weekend begonnen. Joyce de Jongh, auteur van het boek ‘Lichtjesfeest’ viert het samen met haar gezin acht dagen lang. “Het feest wijst op Jezus, Hij ontsteekt het licht in de wereld en in ons leven”, vertelt ze in Sandwich.

Wonder

Chanoeka markeert een punt uit geschiedenis, zo’n 200 jaar voordat Jezus werd geboren, waarop de tempel heroverd werd op de Syrische koning. “Op dat oment deed God een wonder”, vertelt Joyce de Jongh. “In de tempel staat een menora die altijd moet branden als teken van Gods aanwezigheid. Ze hadden daar speciale olie voor moeten maken volgens de voorschriften uit Gods woord. Maar ze hadden maar genoeg olie gevonden waarmee de kandelaar 1 dag kon branden. Toen dachten ze: we geven wat we hebben aan God. De volgende dag brandde de olie nog steeds. Na acht dagen, toen ze weer nieuwe olie konden maken, hield het wonder op. En dat wordt nog ieder jaar herdacht.”

Verlosser

In het feest van Chanoeka zit volgens Joyce de Jongh veel mooie symboliek die ze ook haar kinderen wil meegeven. Zo verwijst Chanoeka naar Jezus: er is een roep om een verlosser die zijn volk verlost van de overheerser. Ook het beeld van de Heilige Geest en de olie zit erin. Joyce beleeft Chanoeka ook als een feest van toewijding aan God en Zijn woord, net zoals de tempel destijds heringewijd werd. “Zo aan het einde van het jaar is het voor mij een heel mooi moment om me daarop te bezinnen. Het leven gaat zo snel, maar hoe is het met mijn toewijding? Van welke dingen in mijn leven moet ik afscheid nemen?”

Lekkernijen

Chanoeka wordt feestelijk gevierd in het gezin van Joyce. “Het duurt acht dagen en de jongens verheugen zich er ook echt op. Want acht dagen feest betekent ook acht dagen lang een cadeautje. Daar hoort een spelletje bij en allerlei lekkernijen. We vieren het als gezin!”