In Geloof en Gezondheid gaat Ben Ketting in gesprek met Nikolaas Sintobin. Nicolaas is Jezuïet, beheert de populaire app ‘Bidden onderweg’, geeft trainingen en werkt als internet pastor. Hij voelde zich persoonlijk geroepen om een totaal ander leven te leiden in de kloosterorde der Jezuïeten. Die keuze maakt hem al 34 jaar gelukkig. Nicolaas vertelt over hoe hij een nieuwe vreugde vond door zijn toewijding.

Na een goede opleiding en een baan als jurist, zag Nikolaas af van het grote geld. Hij trad toe tot de Jezuïeten orde in Amsterdam: “Tot mijn eigen verbazing merkte ik in de eerste jaren na mijn studie dat een bepaalde vorm van bidden met de Bijbel me op een hele andere manier de persoon van Jezus deed ontdekken. Het riep een bepaalde vreugde, rust en kracht in me naar boven. Dit was zo sterk dat ik mezelf afvroeg of ik mijn leven niet helemaal daaraan wilde wijden. Dat zorgde ervoor dat ik ernaar verlangde om Jezuïet te worden en het uiteindelijk ook deed.”

Wat zijn Jezuïeten?

Nikolaas ontdekte een nieuwe vreugde die zo vervullend was dat het hem rust en richting gaf. Hij ervaarde een persoonlijke roeping, wat ervoor zorgde dat hij voor een totaal ander leven koos. In 1989 begon hij aan de opleiding van jezuïet. Dat is een kloosterorde binnen de katholieke kerk van zo’n vijfhonderd jaar oud. Jezuïeten zijn mannen die over de hele wereld in gemeenschappen leven en de religieuze geloften hebben afgelegd. In deze geloften kiezen ze voor:

  • Armoede: een sober leven leiden
  • Gehoorzaamheid: je bepaalt niet zelf wat je doet
  • Zuiverheid: seksuele onthouding

De meeste Jezuïeten zijn priester en ze doen de meest uiteenlopende zaken. Zo werken ze bijvoorbeeld als arts, docent, onderzoeker, journalist of – net als Nicolaas – internetpastor. Ze werken vanuit het idee dat je God kan liefhebben en dienen in alle dingen.

Bezieling

Deze manier van leven geeft Nikolaas een vorm van rust: “Hier ben ik op mijn plaats, van hieruit kan ik verder. Dit is waar ik het mooiste in mezelf naar boven kan laten komen. Dat maakt dat mijn leven bezield kan zijn. Als ik met mijn werk bezig ben, merk ik dat er bijna als vanzelf een soort heilig vuur naar boven komt.”

Een bezield leven leiden kan op veel verschillende manieren. Nikolaas heeft een tweelingbroer die als twee druppels water op hem lijkt. Zijn broer Anton is christen, gehuwd, heeft vier kinderen en werkt als jurist. Hun levens zijn totaal anders en tegelijkertijd voelen ze elkaar heel goed aan: “Ik denk dat mijn tweelingbroer een bezield leven lijkt, hoewel de invulling daarvan heel verschillend is. God nodigt iedereen op een unieke wijze uit om vorm te geven aan de navolging van Jezus.”

Zuurstof

In een bezield leven heeft gebed een essentiële plaats. Het is heel belangrijk de verbondenheid met God en Jezus steeds opnieuw leven in te blazen.

Geloof is een relatie tussen mens en God. Elke relatie heeft voeding nodig. Volgens Nikolaas is gebed is als het ware de zuurstof die onze relatie met God voedt: “Er zijn oneindig veel vormen van gebed. Het is belangrijk om de manier te vinden die jou op dit moment van je leven helpt om de verbondenheid met God te voeden. Je moet die verbondenheid steeds opnieuw leven inblazen.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Beeld: Unsplash