Wat deed God voor Hij de wereld schiep? Dat is één van de 52 vragen die de Vlaamse jezuïet en internetpastor Nikolaas Sintobin stelt in zijn gelijknamige boek. Een vraag én antwoord daarop hoor je voortaan elke dinsdagochtend na 06.30 uur in De Nieuwe Morgen.

Dinsdagochtend was zijn eerste overdenking te horen en vertelde hij meer over de gedachte achter de overdenkingen en zijn persoonlijke leven als jezuïet. “Het is goed om vragen te stellen”, vertelt hij in het programma. “Dat betekent dat je je verstand, dat ook een gave is van God, werkelijk wil gebruiken.”

Krijgen we ook echt antwoord op de vragen? “De antwoorden zijn nooit definitief en zullen nooit alle honger stillen”, zegt Nikolaas Sintobin. “Maar het is belangrijk om te snappen wie God is en je geloof daarin te bestuderen.”

Volgens hem gaat het geloven in de eerste plaats om de relatie met Jezus. “Maar als ik de ratio beter kan plaatsen, dan kan ik meer nadenken over de uitdagingen waar we in onze cultuur voor worden geplaatst. Veel gelovigen hebben eigenlijk weinig kennis van hun geloof. Als je door de omstandigheden kritisch bevraagd wordt, sta je met je mond vol tanden.”

Beluister het gesprek:

Beeld: Unsplash